Spring naar de content

Wat je leert over Alzheimer van dit dementendorp in Weesp

Het buitenland verwondert zich over het Nederlandse zorgsysteem. Vooral de zorg voor dementen brengt deskundigen naar Nederland om te leren van ons systeem, en dan vooral om het ‘dementendorp’ in Weesp te aanschouwen van dichtbij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Twee jaar geleden waren e Amerikaanse media (The Atlantic en CNN) er al over uit: Amerika kan en moet veel leren op het gebied van dementenzorg. In 2012 kost een privékamer in een Amerikaanse bejaardenhuis met speciale zorg 248 dollar per dag, wat neerkomt op meer dan 90.500 dollar op jaarbasis. Vier jaar – en Obamacare – later is die prijs zelfs twee dollar gestegen tot 250 dollar per dag, 91.250 dollar per jaar. De beste plek om te leren is Nederland, volgens de aangehaalde deskundigen in de Amerikaanse artikelen, de beste plek om een kijkje in de keuken te nemen en te leren. En dan vooral in De Hogeweyk, een buurt in de Noord-Hollandse gemeente Weesp.

Duffe gangen
Het plaatsje onder de rook van Amsterdam herbergt namelijk een unieke speciale zorg- en woonunit waar 152 dementerende ouderen op een humane manier kunnen leven. Het is in alles anders dan de duffe gangen die je ziet wanneer je denkt aan een bejaardenhuis. De bewoners van De Hogeweyk leven in een gesloten buurt met een eigen supermarkt, theater, restaurant en – niet onbelangrijk – een eigen café.

De dementie wordt er niet minder door, maar wie zijn portemonnee in de supermarkt blijkt te zijn vergeten staat niet voor een probleem: in de supermarkt wordt namelijk geen geld gevraagd aan de klanten. Buiten enkele publicaties enkele jaren geleden is het stil gebleven rond De Hogeweyk en de alzheimerzorg. Dat is zonde, want we kunnen nog steeds veel leren van de situatie in Weesp leren.

Wegbezuinigen
We hebben 270.000 dementerende ouderen in Nederland. Daarvan wonen er 70.000 in verzorgingstehuizen, volgens onderzoek van Alzheimer Nederland. Maar de situatie gaat zorgelijker worden. Alzheimer zal de komende jaren explosief groeien. In 2040 zullen er 500.000 gediagnosticeerden zijn. Waar moeten die ouderen dan wonen als we nu alle bejaardenhuizen aan het wegbezuinigen zijn?

De Hogeweyk in Weesp laat al jaren zien hoe dementerenden op een menselijke manier kunnen wonen en is getuige de media-aandacht uniek in zijn soort. Maar we kunnen veel leren. Over 24 jaar zijn er dubbel zoveel dementerenden, dus staat de overheid voor een dilemma. De Amerikanen en Zweden hebben aangegeven De Hogeweyk te willen kopiëren. Nu de rest van Nederland nog.

Foto: Flickr | K. Kendall