Spring naar de content

Het gevaar van via Whatsapp uitgewisselde politiegegevens

Agenten zitten opgescheept met smartphones die niet voldoen. De mobiele telefoons, waarmee agenten sinds vorig jaar zijn uitgerust, leiden tot veel klachten. Het toestel zou traag zijn, de batterij gaat snel leeg, en de apps om persoonsgegevens te controleren en bonnen uit te schrijven kampen met storingen. Getekend, politievakbond ACP. Natuurlijk, iedere doodnormale burger heeft weleens wat te klagen over zijn of haar smartphone, maar de gevolgen zouden in dit geval weleens niet te overzien kunnen zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Wat is het geval? De 20.000 agenten die met de smartphone werken, klagen dat het toestel de zwaarbeveiligde software niet aankan. Met het toestel, een Samsung Galaxy S uit 2014, zouden de bonnenboekjes om bekeuringen uit te schrijven tot het verleden behoren. Maar het toestel blijkt de huidige software niet aan te kunnen, en is dus achterhaald, zo luidt de conclusie van verschillende agenten. In sommige gevallen zouden bonnen zelfs weer moeten worden uitgeschreven.

Het gevolg van de slechtwerkende telefoon is misschien nog wel schokkender. Agenten wisselen vanwege de technische problemen gegevens uit via WhatsApp. Het onbeveiligde WhatsApp. “Dienders sturen wel eens een foto van een verdachte rond via hun persoonlijke WhatsApp, omdat het via de politie-app niet lukt. Dat is nodig om collega’s snel te waarschuwen. Maar het mag eigenlijk niet”, zegt Ronald Pronk van politievakbond ANPV.

WhatsApp onveilig?
En dat lijkt allerminst verstandig. ‘Veruit de meeste berichtenapps zijn onveilig’, concludeerde de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) ruim twee jaar geleden al. EFF testte de verschillende berichtenapps op zeven criteria, zoals het gebruik van end-to-end versleuteling en de mogelijkheid om de identiteit van een gesprekspartner te bevestigen.

Wat bleek? Facebook Messenger, Snapchat, WhatsApp, Google Hangouts en Skype voldeden slechts aan twee van de zeven criteria van EFF. Een conclusie die het NRC in 2011 al bracht onder de kop ‘WhatsApp is een onveilig chatprogramma’.

Althans, tot begin deze maand. Toen lazen de ruim negen miljoen Nederlandse WhatsAppgebruikers in hun gesprekken opeens ‘Voor berichten die u naar deze chat verzendt en de gesprekken die u maakt, wordt vanaf nu gebruik gemaakt van end-to-end-encryptie’. Wat betekent End-to-end-encryptie? De versleuteling van informatie, zodat deze alleen nog te lezen is door de verzender en de ontvanger. Voorheen was dat niet het geval, omdat WhatsApp kon meelezen met uw berichten en die informatie kon doorsturen naar de autoriteiten op verzoek.

Foto’s op privételefoons
WhatsApp zélf is dus misschien niet het probleem, maar het (privé)gebruik ervan wél. Volgens de politiebond ACP gaat het om serieuze klachten waarvoor de korpsleiding een oplossing moet vinden. Privacydeskundige Jaap-Henk Hoepman van de Radboud Universiteit Nijmegen waarschuwt eveneens: “Het is essentieel dat agenten hun privé-apps niet gebruiken om werkgerelateerde foto’s te versturen. Deze foto’s komen tussen privéfoto’s te staan en belanden in de cloud en op externe servers. De politie heeft er dan geen grip meer op.”

Dan nog de korpsleiding. Die noemt het ‘een systeem in ontwikkeling’ maar ‘we boeken wel vooruitgang’. Nu nog het gebruik van WhatsApp links laten liggen, zodat foto’s van verdachten niet in de cloud of op externe servers belanden. Dat moeten de gelekte naaktfoto’s van tientallen mondiale sterren via iCloud ons – en de politie – toch wel hebben geleerd.