Spring naar de content

Rondkijken: de opmerkelijkste verzamelingen op de Verzamelaarsjaarbeurs

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: platen, handtekeningen, ansichtkaarten, maar ook opgezette vlinders, ouderwetse blikken en vieze knuffelberen van een paar honderd euro op de VerzamelaarsJaarbeurs. Verzamelen is niets om u voor te schamen. Nou, bijna niet dan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Nederland is een verzamelland. Verzamelen maakt mensen rustig, het schept orde en wat is het toch fijn om de collectie telkens weer wat uit te breiden. Alles is dan ook verzamelbaar. De filatelist en de bibliofiel kende u waarschijnlijk wel en de term ‘lexicofiel’ valt nog te begrijpen. Maar weet u ook wat numismaten (muntverzamelaars), cartografen (kaartverzamelaars), cagophilisten (sleutelverzamelaars), fusilatelisten (telefoonkaartenverzamelaars), deltiofielen (prentbriefkaartenverzamelaars), arctofielen (teddybeerverzamelaaars) en discofielen (platenverzamelaars) zijn? En dan de pedofilatelist (de kinderpostzegelverzamelaar, dat is een grapje uit de postzegelwereld)?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
poppen
Voor de één een passie, voor de ander het scenario van een nachtmerrie: een huis vol antieke poppen

-fielen & -listen
beerDe VerzamelaarsJaarbeurs bestaat uit ruim 2000 stands waar al deze –fielen en –listen op af kwamen, samen met de ‘kijkers, kijkers niet kopers’, want daar staat ons land ook om bekend. Meteen bij de entree worden we gelokt door een stand waar tientallen antieke poppen het publiek  aanstaren. Een trotse eigenaresse vertelt dat ze ‘haar meisjes’, waarvoor ze ook nog zelf de kleding maakt, al meer dan twintig jaar spaart. ‘Waarom?’ horen we u denken. Misschien weet Freud het.

De Waarom-vraag rees wederom bij de collectie van de arctofiel die we op de beurs tegenkomen. Smoezelige teddyberen, vaak ook nog kapot, die na korting toch nog €300,00 kosten.

Uitstervend soorthogan
We zagen gelukkig ook nog wat verzamelingen waar we minder bang van werden: Delftsblauwe KLM-huisjes, tinnen koekblikken, oude telefoons, speelgoed van toen, medaillesactiefiguren, handtekeningen (die van Hulk Hogan kost slechts €20,00), medailles (van militaire insignes tot de avondvierdaagse medaille), buitenlands geld, design, antiek en natuurlijk postzegels. Deze verzameling der verzamelingen was klein vertegenwoordigd op de beurs. Slechts een paar kraampjes toonden hun collectie papieren zegeltjes. Is de filatelist een uitstervend soort?

postzegels
Een bedreigde verzamelaar: de filatelist

Fallus-symboolverzamelaar
Verzamelen is niet geheel zonder risico’s. De passie kan uit de hand lopen en dan wordt het verzamelen een ware obsessie. Kent u het programma Help, mijn man heeft een hobby nog? Daar werden de zogenoemde hoarders gevolgd die zo verslaafd waren aan verzamelen dat al hun geld er aan werd besteed en dat het onmogelijk werd in huis te wonen. Heeft uw partner ook een bijzondere hobby? Wees gerust: het kan altijd nog erger. Zo bestaat er een navelpluisverzamelaar, een poepverzamelaar en een fallus-symboolverzamelaar. Dan vallen de sigarenbandjes en suikerzakjes nog best wel mee.