Spring naar de content

Facebook doet verdwijntruc met profiel PvdA-kamerlid Keklik Yücel

Zo schrijf je een hartstochtelijk betoog over de vrijheid van meningsuiting en zo word je een paar uur later monddood gemaakt. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel plaatste dinsdagochtend een verhaal op haar Facebook-account waarin zij onder andere aangaf zich niet de mond te laten snoeren door de lange arm van Erdogan, een paar uur later was haar profiel uit de lucht, zo maakte haar partij bekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Onder de kop ‘Wij mogen onze vrijheid van meningsuiting nooit onder druk laten zetten!’ schreef de Nederlands Turkse politicus een vlammend betoog. “Ik ben om drie kernwaarden de politiek in gegaan: vrijheid, gelijkwaardigheid en gelijke kansen. Ik wil deze waarden – die Nederland zo mooi maken – uitdragen en beschermen.”

De PvdA’er liet zich om die reden de laatste weken meerdere malen kritisch uit over de kliklijn van het Turkse consulaat. Ook de arrestatie van Ebru Umar veroordeelde ze. “De dag na haar [Umar, red.] aanhouding regende het juichtweets van Erdogan-aanhangers in Nederland. Daar heb ik zeer fel op gereageerd. Met overtuiging… want er is helemaal, maar dan ook helemaal niets grappigs aan juichen voor onderdrukking,” schreef ze daarover.

Tijdens een bezoek aan Turkije dronk Yücel een cocktail met de columniste.

Haar openlijke kritiek op het Turkse beleid en haar steun aan Umar kwamen ook Yücel op bedreigingen te staan. Toen RTV Oost haar vroeg wat ze daarvan vond, gaf ze aan ‘niet bang te zijn en zich niet de mond te laten snoeren’.

“De ontwikkelingen van de laatste weken raken voor mij iets wezenlijks. Het raakt onze vrijheid. Het raakt het Turks Nederlanderschap. Het raakt alle Nederlanders. Het raakt onze open en vrije samenleving die ons zo dierbaar is,” vond ze.

“Juist als Nederlands parlementariër met een Turkse achtergrond kan en mag ik niet anders dan mij uitspreken. Dat het duidelijk is dat ik en velen met mij zich nooit zullen laten intimideren door ‘Ankara’. Dat ik stelling blijf nemen voor vrijheid en tegen onderdrukking,” vervolgde Yücel haar statement. “Ik zou geen knip voor de neus waard zijn als ik me juist in deze kwestie niet zou uitspreken. Dan zou ik mijn zetel in de Tweede Kamer niet verdienen, vind ik.”

In de laatste alinea repte het Kamerlid al over een aangifte tegen haar persoon bij de Turkse autoriteiten. “Blijkbaar zijn zelfs een betoog voor vrije pers en het verdedigen van fundamentele waarden genoeg voor zenuwen onder de anti-democratische Turks-Nederlands gemeenschap.” Yücel toonde zich strijdbaar: “Ze doen maar wat ze niet laten kunnen. Ik blijf ondertussen doen waarvoor ik gekozen ben. Onze vrijheid, gelijkwaardigheid en gelijke kansen verdedigen en uitdragen.”

Dat kan voorlopig dus niet op Facebook. Wat de reden is voor het verwijderen van het profiel van de politica is niet duidelijk. De PvdA geeft aan dat het Facebook verzocht heeft het profiel meteen weer te activeren. “Wij vinden het onacceptabel dat het profiel van een volksvertegenwoordiger die een openhartig verhaal schrijft over haar drijfveren en idealen zomaar offline wordt gehaald.”

UPDATE 17.01: Het profiel is inmiddels weer online. “We willen benadrukken dat het tijdelijk offline halen van het account niets te maken heeft met de politieke commentaren van het Kamerlid,” verklaarde Facebook. Het platform zegt dat er diverse redenen zijn waarom een account tijdelijk offline wordt gehaald. Het bedrijf wil echter niets zeggen over de reden waarom het profiel van Yücel offline werd gehaald.