Spring naar de content

Ebru Umar-dag: eindelijk terug, Libelle Zomerweek en Kamerdebat

Ebru Umar is (eindelijk) terug in Nederland. Ruim twee weken na haar arrestatie werd dinsdagavond haar uitreisverbod opgeheven. “Ik denk dat iedereen in Turkije nu wel van me af wilde,” zei de columniste woensdag in een interview met Metro, een van haar werkgevers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Umar verwacht niet meer naar Turkije te gaan. “Zoals ik er nu over denk, ga ik daar niet meer heen. Dus gefeliciteerd, Nederturken,” aldus Umar die een vakantiehuis heeft in het land van Erdogan, de man wie zij onjuist zou hebben bejegend. “Ja, natuurlijk is dat zonde. Maar het is verbazingwekkend hoe makkelijk je zulke beslissingen neemt als het om je veiligheid gaat.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Nu ze terug is in Nederland zal ze tevens een poging doen om van haar Turkse nationaliteit af te komen. Dat blijkt meer voeten in de aarde te hebben dan verwacht. “Niemand kan me precies uitleggen hoe dat moet en wat de gevolgen zijn.” Klaar is het nog niet voor Umar, de rechtszaak tegen haar gaat gewoon door. “Ik moet afwachten wat er de komende tijd gaat gebeuren en wat de plannen zijn. Ik weet niet wat mij in Turkije uiteindelijk ten laste gelegd gaat worden. Dat kan van alles zijn,” zei ze over haar toekomst.

Een deel van haar toekomst ligt in ieder geval in Almere, waar zij gewoon wordt verwacht tijdens de Libelle Zomerweek. “We hebben haar nog niet gesproken sinds ze terug is in Nederland, maar gaan ervan uit dat ze komt,” zei een woordvoerster woensdag. Umar interviewt tijdens de week elke dag een politicus. Kort na haar aanhouding zei Umar te hopen dat ze snel weer naar Nederland zou kunnen, ‘al was het alleen maar voor de Libelle Zomerweek’. Het lezersfeestje begint maandag 23 mei.

Ondertussen werd ook bekend dat de Tweede Kamer op woensdag 18 mei debatteert over de situatie rondom de columniste. Direct na de aanhouding van Umar was daar al op aangestuurd. Het debat heeft plaats op verzoek van de ChristenUnie.

Onderwerpen