Spring naar de content

Binnenkijken: een designhotel in een voormalige tramremise

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: Hotel De Hallen in Amsterdam, ooit de plek waar trams werden onderhouden, nu een luxe designhotel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn
tramremise
De voormalige tramremise. Foto: Beeldbank, Stadsarchief Amsterdam

We gaan terug naar het jaar 1902, in onze hoofdstad is in de eeuw daarvoor de industriële revolutie uitgebroken en dat is te zien: nieuwe handel, nieuwe industrie en een groeiende bevolking. Sinds een paar jaar rijden er elektrische trams door de stad, het onderhoud vindt plaats in de tramremise aan de Tollenstraat. Tot 1996 blijft dit de plek van het onderhoud, daarna wordt de werkplaats verplaatst. Het monumentale pand bood nog even onderdak aan diverse huurders zoals het museum voor openbaar vervoer, maar in 2005 wordt het ontruimd omdat er plannen zijn voor een cultureel centrum. Die realisatie liet op zich wachten, pas in 2013 startte de verbouwing, en tot die tijd stond het gebouw leeg. Zonde.

DeHallen_Suite-1
Een van de suites. Licht ingericht met twee egg chairs, een design klassieker van Arne Jacobsen
IMG_6228
De schommel in de lobby, de plek waar de meeste selfies worden gemaakt

Spannend
Maar toch wel het wachten waard. In de lente van 2014 opende Hotel De Hallen, ook is er een bioscoop, theater en bibliotheek in het complex. De Hallen is weer net zoals ruim honderd jaar geleden het werkende hart van de buurt. Dat ging echter niet vanzelf. Ondernemer Arjen van den Hof was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Hotel De Hallen. “De voormalige tramremise behoort tot het industrieel erfgoed. Het is een monument, daar mag je dus niet zoveel aan verbouwen. Toch heeft zo’n oud pand veel meer sfeer dan nieuwbouw, ik vind het zo spannend om ermee aan de slag te gaan. Je combineert het monument met nieuwe materialen, vintage en design en dan krijg je een heel verrassend resultaat.”

Urban vintageHotel_De_Hallen_Art&Detail
Het hotel werd gerestaureerd met behoud van de oorspronkelijke elementen. De grote deuren, waardoor de trams het depot destijds binnenreden, herinneren nog aan de voormalige functie. Ook liggen er in het restaurant tramrails. Van den Hof werkte voor de inrichting van het hotel met harde en zachte materialen. “Blauw staal, roestrood, groen, veel planten en moderne kunst. Verder hebben we voor Scandinavische vintage gekozen uit de jaren ’70 en gecombineerd met modern design van onder andere Hella Jongerius. De sfeer is urban vintage met mooie industriële touch.”

Gevangenis
De 55 hotelkamers liggen op een lange rij (zie de grote foto boven dit artikel). Grappend: “Ik moest uitkijken dat het niet op een gevangenis ging lijken, maar we hebben geen klachten gekregen.” Naast Hotel De Hallen is Van den Hof nog eigenaar van drie andere hotels, een b&nb (bed&no breakfast), twee restaurants en elf appartementen in Amsterdam. Elk met hun eigen identiteit, maar met één gemene deler: luxe en hoge service. En hij blijft bezig: op de agenda staan de ontwikkeling van de voormalige chocoladefabriek in Alkmaar, een Aziatisch hotel op de Geldersekade in Chinatown, een hotel in Maastricht en een hotel in de voormalige monumentale Meelfabriek in Leiden.

Remise47_Bistro_Interior-13
Restaurant Remise47. De stoelen zijn van FabriekNL. Voorin een epoxy tafel van Vanouds

“Het ontwikkelen en creëren is zo leuk, je laat iets tastbaars achter. Inspiratie krijg ik van reizen en door simpelweg goed te kijken. Vaak ben ik met mijn mobieltje aan het fotograferen. Een high end boetiekhotel met hoge service, een relaxte sfeer en ongelooflijke badkamers en dat tegen een redelijke prijs is nog mijn droom om te realiseren. Natuurlijk hier in Amsterdam.”