Spring naar de content

In de kwartfinale van Roland Garros: het succesverhaal van Kiki Bertens

De internationale pers had haar er dit weekend nog even aan herinnerd. Kiki Bertens, jij houdt de Nederlandse eer hoog in Frankrijk. Jij vult op Roland Garros het gat dat het Nederlands elftal heeft laten vallen door tijdens het EK te schitteren in afwezigheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Bertens had bescheiden gereageerd. Zo bekend was zij helemaal nog niet in haar land van herkomst. Maar haar ster is sinds ze de zeges aan elkaar rijgt op de gravelbanen in Parijs wel degelijk rijzende. Terwijl Oranje troosteloze oefenpotjes afwerkt, stijgt Bertens in tot grote hoogtes.

De Wateringse schrijft in de Franse hoofdstad eigenhandig een prachtig sportverhaal, waaraan ze steeds meer spannende en vreugdevolle hoofdstukken toevoegt. Haar avontuur (werktitel: Mijn zegetocht in Parijs) begon in Nürnberg, waar ze haar tweede WTA-titel in het enkelspel pakte en eveneens samen met de Zweedse Johanna Larsson beslag legde op de winst in de dubbel.

Na haar triomfen in Duitsland reisde ze af naar Frankrijk. In haar eerste Franse hoofdstuk opent Bertens met een sensationele zege op nummer drie van de wereld Angelique Kerber, waarmee ze direct de aandacht van de eerste volgers trekt. De spanning nam toe, zou haar lichaam wel bestand zijn tegen al die wedstrijden, al die dagen tennis achtereen?

Ja, luidde het resolute antwoord van Bertens. Haar verhaal was nog lang niet afgelopen. Er werd gewonnen van Camila Giorgi, en ook in het dubbelspel bleef ze samen met Larsson de zeges aan elkaar knopen. Er werd gehuild; na de marathonpartij tegen Daria Kasatkina vloeiden de tranen rijkelijk. Dit overtrof zelfs haar eigen wildste dromen en ze kwam van zo ver. Vervolgens snel weer een passage met een sportief hoogtepunt: in het dubbelspel werden de zusjes Williams verslagen.

Het was even wachten op een volgende episode van het toch al lezenswaardige verhaal. Maar na twee dagen stilte konden de geïnteresseerden – daar zijn er steeds meer van – zich te goed doen aan een nieuw hoogtepunt. De hoger aangeslagen Madison Keys was ook al niet opgewassen tegen de ontketende Bertens, die daarmee voor de eerste keer in haar carrière de kwartfinale van een grand slam bereikte.

De oplettende lezer roept dat het verhaal van Bertens riekt naar plagiaat. Het lijkt wel erg veel op de geschiedschrijving van Martin Verkerk, die in 2003 vriend en vijand verraste door zich naar finale van Roland Garros te slaan. Het verhaal van Bertens is echter nog niet af, wie weet welke hoofdstukken ze nog toevoegt. In Parijs of later op Wimbledon, of de Olympische Spelen. Voorlopig vecht ze met Max Verstappen en Steven Kruijswijk al om de bovenste plek op de bestsellerranglijst.