Spring naar de content

Hoe ook digitale poëzie sleets raakt

Tonnus Oosterhoff, dichter en PC Hooftprijswinnaar, maakte bekend zijn site met digitale poëzie op te heffen en zich ‘te verplaatsen naar andere onderdelen van de literatuur’. Oosterhoff doelt op zijn onlangs verschenen roman Op de rok van het universum.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Hoewel de digitalisering een belangrijke rol speelt in onze maatschappij, wint in de literatuur de gedrukte vorm het nog altijd van de elektronische. Slechts 2 procent van de lezers is volledig geswitcht naar digitaal lezen en zoals de taalkundige Marc van Oostendorp het beschrijft ‘zijn vrijwel alle verkochte e-boeken eigenlijk papieren boeken in elektronische vorm’.

Tonnus Oosterhoff was voorloper in het experimenteren met digitale poëzie. Bij zijn digitale gedichten liet hij zinnen letterlijk dansen door woorden toe te voegen en te laten verdwijnen, maar de afgelopen jaren verschenen er geen nieuwe digitale gedichten meer. De technologie achter de digitale poëzie is reeds verouderd, er bestaat een geringe kans dat het binnenkort op de gemiddelde computer niet meer leesbaar is.

Oosterhoff liet zijn volgers weten de digitale gedichten een dezer dagen van zijn site te verwijderen. Wel belooft hij binnenkort een archiefsite waarop de bewegende gedichten te vinden zullen zijn. Als u nog niet bekend was met de dichtexperimenten is een bezoek zeker de moeite waard. Andere digitale poëzie, zoals het gedicht ‘Aan deze tafel’ in de vorm van een arkanoid-spelletje vindt u op literatuurophetscherm.nl

Onderwerpen