Spring naar de content

Trevor Noah op RTL: neem ‘stripfiguren’ Wilders en Trump serieus

Nadat het instituut Jon Stewart vorig jaar afzwaaide als presentator van The Daily Show, nam Trevor Noah het stokje over. De Zuid-Afrikaanse komiek speelt zondag zijn one man show in de Heineken Music Hall en schoof woensdagavond aan bij RTL Late Night, waar bleek dat hij nog niet het statuur van Stewart heeft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Noah kreeg aan tafel bij Peter van der Vorst – deze week de vervanger van Humberto Tan – slechts tien minuten spreektijd. De meeste aandacht ging tijdens de show uit naar Carlo Boszhard, die zijn 25-jarig jubileum vierde bij RTL en daarnaast opzichtig indruk probeerde te maken op zijn wereldberoemde tafelgenoot. Hetgeen niet echt leek te lukken.

In de spaarzame minuten die Noah wel gegund waren, sprak hij onder andere over het opgroeien onder het Apartheidsregime en het belang van een programma als The Daily Show. “Er zijn veel progressieve gesprekken die in deze maatschappij gevoerd moeten worden, om de wereld vooruit te helpen. Op dit moment worden er juist regressieve gesprekken gevoerd, borrelt er veel haat op.”

Van der Vorst bracht het gesprek naar Donald Trump en Geert Wilders, die onlangs onderwerp van een item Noahs show was. Er volgde een onvermijdelijk grapje over het kapsel. “Ik denk dat het zijn haar is. Ik bedoel, als je je haar op een verkeerde manier doet, dan gebeurt er iets. Ik neem het zijn kappers kwalijk.” Waarna het filmpje uit The Daily Show werd ingestart.

Wilders had niet veel later via Twitter gereageerd. Iets wat ‘ze’ volgens Noah allemaal doen.

“Dat heeft hij allemaal aan zichzelf te danken,” toonde de comedian zich weinig meelevend met de reactie van de PVV-roerganger. Om vervolgens zijn afschuw te uiten. “Ik vind dat wij als samenleving moeten opstaan tegen mensen als Geert Wilders en Donald Trump. Ze doen een beroep op de angst en diepgewortelde haat van mensen voor minderheden en daar bestaan ze van.”

“Soms denk ik wel dat het goed is dat er politici zijn zoals Trump en Wilders. Ze zijn als de rattenvanger van Hamelen, ze brengen de racistische mensen naar buiten zodat wij ze kunnen herkennen en helpen.” En ze gewillige mikpunten voor satire. “Het is nooit een normale, goed uitziende man die dit soort gekke dingen zegt. Ze zien er gek uit, en ze zeggen gekke dingen. Het is alsof ze uit een stripboek komen, maar we moeten ze wel serieus nemen.”


Het item met Noah begint na 20 minuten.