Spring naar de content

Terugkijken: Mart Smeets zwaait Mart Smeets uit

Mart Smeets houdt er mee op, na 42 jaar als sportjournalist zwaait de mastodont deze zomer in Rio de Janeiro af als sportverslaggever bij de NOS. Niet zijn broodheer, maar Matthijs van Nieuwkerk en de redactie van De Wereld Draait Door organiseerden daarom woensdagavond een eresaluut. Het werd een avond vol – hoe kon het ook anders – anekdotes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Van Nieuwkerk ontving de ‘grand, grand old man van de sportjournalistiek’ in de Amsterdamse Apollohal, waar Smeets ooit vele stappen zetten als basketballer. Het onderwerp van de avond was op zijn beurt ‘flabbergasted‘. Hij zag een zaal vol bekende gezichten. Er was een band, grote televisieschermen en de schotklok boven de basket stond tijdens de uitzending symbolisch op 42.

Het geheel deed aan als een aflevering van In de hoofdrol, het programma van Mies Bouwman uit de vorige eeuw. Van Nieuwkerk verstaat het vak om zijn gasten te laten stralen, en Smeets nam alle ruimte om dat te doen. Bij iedere passage uit zijn bloemrijke loopbaan hoorde een sappige anekdote. De Smeets-volger kende de verhalen vaak al, maar hing desalniettemin aan de lippen van de vakman, door NOS-baas Jan de Jong de ‘Johan Cruijff van de presentatoren’ genoemd.

“Ik zal je een verhaal vertellen,” zei Smeets en stak van wal over Dafne Schippers. “Je opent nu een luikje bij me, dat weet je hè,” kondigde hij nog maar eens aan, om vervolgens levendig te vertellen over zijn ontmoeting met Florence Griffith. “Mag ik daar even iets over zeggen?” onderbrak de veteraan Van Nieuwkerk om verder te gaan over die ene keer dat hij met Eric Heiden een berg was beklommen, een van de gelukkigste momenten uit zijn loopbaan.

Van leermeester Bob Spaak had hij geleerd om ‘te vertellen wat hij voelt’, en eigenlijk was Smeets dat veertig jaar lang blijven doen. Ook nu weer; bij de foto van Lance Armstrong (‘Lul’), over Tom Dumoulin – met wie hij waarschijnlijk zijn laatste wielerinterview had – en Dafne Schippers (‘Als je die twee een dag in een kamer plaatst, wat een fantastische sporters krijg je dan’) en over Ard Schenk (‘De grootste sportman die Nederland ooit gekend heeft’).

Pas aan het einde van de anderhalf uur durende uitzwaaiuitzending stopte Smeets met praten. Hij keek naar een compilatie van zijn 42 jaar als vooraanstaand sportverslaggever en vocht tegen de tranen.

DWDD presenteert: Een Saluut – Mart Smeets, van Apollohal tot Rio is hier terug te zien.