Spring naar de content

De Russen verheffen hooliganisme tot krijgsvorm

Rellen in Marseille, rellen in Lille, en zolang het Russische nationale voetbalelftal niet wordt uitgeschakeld of geschorst door de UEFA, wie weet waar nog meer. Deze dagen doemde in de media een nieuw archetype hooligan op, die de strijd aanging met de klassieke hooligan (Brits, dronken, onder de tatoeages, schorgeschreeuwd, blik bier in hand). De commando uit Rusland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Voordat u verder leest: de video’s ter illustratie bij dit artikel zijn zeer gewelddadig en kunnen als schokkend worden ervaren.

In Marseille speelde Engeland zondag gelijk tegen Rusland. Kort na het fluitsignaal braken er rellen uit in het stadion. Russische supporters drongen een Engels publieksvak binnen en de partijen gingen met elkaar op de vuist.

Die vechtpartijen waren het startschot van een ware strooptocht door de Franse havenstad. Met terrasstoelen, -tafels en glaswerk als ammunitie en de blote vuist als slagwapen gingen de Russen en Engelsen elkaar te lijf. Opvallend aan de beelden die vanaf allerlei etages in Marseille werden vastgelegd, is dat de Russen zich als commando’s lijken te gedragen. Ze proberen individuele supporters of kleine groepen af te zonderen van de massa, om ze vervolgens snel en gericht bewusteloos te slaan en te schoppen. Vaak met succes.

De doelgerichtheid van de Russen werd helemaal duidelijk toen twee dagen geleden een video op het internet verscheen die een van de Russische hooligans in Marseille opnam, met een GoPro-camera bevestigd aan zijn middel.

Er vielen in totaal 35 gewonden, voornamelijk Engelsen. Eén slachtoffer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het bestuur van de UEFA – de Europese voetbalbond – dreigde Engeland en Rusland te diskwalificeren op het EK als hun supporters zich nog een keer misdragen.

Daar trokken maar weinig supporters zich iets van aan, bleek dinsdag in Lille. Opnieuw gingen de kampen elkaar te lijf. Supporters uit Engeland en Wales kregen het flink te verduren door Russische hooligans.

De UEFA heeft de ongeregeldheden veroordeeld. Ze legde Rusland een voorwaardelijke diskwalificatie op, en een boete van 150 duizend euro. Na die veroordeling veranderde Lille in een strijdtoneel. 36 mensen werden gearresteerd, 16 werden opgenomen in het ziekenhuis.

Er wordt gespeculeerd over de achtergrond van deze hooligans. Ze zouden een haast Spartaanse training hebben ondergaan in Rusland, en middels een soort talentenjacht zijn verkozen om naar Frankrijk af te reizen.

Voetbal is oorlog. Op het veld, en anders wel daarbuiten.