Spring naar de content

Toen Sylvana zelf nog een poortwachter van de gevestigde orde was

Ik was vroeger een beetje verliefd op Fabienne de Vries, of Toute Fabienne, zo u wil. Fabienne werkte bij TMF (The Music Factory) in een tijd dat clipjes nog tof waren, de meisjes highlights in hun haar hadden en de jongens Cavello’s droegen – tenminste, zo was het op mijn basisschool in Castricum, eind jaren negentig. Fabienne had bij de start van de muziekzender drie vrouwelijke collega’s, met wie ze ook een heel leuk meidengroepje had: Isabelle, Bridget en Sylvana.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Na een paar jaar muziekvideo’s aan elkaar praten stapte Fabienne over naar Veronica, om vervolgens al snel in de vergetelheid te raken. Isabelle koos voor de radio en verloor eveneens haar sterrenstatus. Bridget groeide bij verschillende werkgevers uit tot een min of meer succesvolle presentatrice. En Sylvana? Zij maakte een transfer van TMF naar SBS6, waar ze De Bus (als u de winnaar van het programma zonder de hulp van Google weet, wint u een jaarabonnement op ParaVisie) en Sexquiz on the beach (een programma met als een van de belangrijkste uitgangspunten de empowerment van vrouwen) presenteerde. In de jaren die volgden groeide Sylvana uit tot een prominente mediapersoonlijkheid.

Ze tekende een contract bij RTL en presenteerde daar in een klein decennium een hele rits programma’s. Ze was presentator van een lekker luchtige dagelijkse talkshow die het collectieve geheugen allang weer heeft verlaten (RTL Live), ze werd een specialist als het ging om huizen (TV Makelaar en Hoe Mooi is Jouw Straat?) en sidekick van een vrouw die goed was met letters en voornamen (Char, het medium). Sylvana was zelfs op invalbasis gespreksleider bij RTL Boulevard, waar mediamensen als Albert Verlinde (die een overspelige VVD-burgemeester als man had) en Peter R. de Vries (die zich met de PRDV eveneens de politiek in wilde katapulteren) hun licht lieten schijnen over andere mediamensen en politici.

Als Sylvana zelf geen televisieprogramma presenteerde, dan zorgde ze wel dat ze op een andere manier onder de aandacht van de mensen bleef. Door deel te nemen aan een dansprogramma, dat ze bijna won. Door aan te schuiven als tafeldame of gast bij Matthijs van Nieuwkerk. Met haar eigen radioprogramma’s op – achtereenvolgens – Radio 538, Radio Noordzee, Radio 6 en Sublime FM. Of met columns in de Playboy, Veronica Magazine en Viva en de publicatie van enkele boeken. Wie de almaar veranderende haarstijlen van Sylvana wilde missen, had zichzelf een mediaverbod van enkele jaren op moeten leggen.

De laatste jaren intensiveerde haar aanwezigheid alleen maar verder, toen ze zich een steeds stevigere mening aanmat over de verschillen in de samenleving, xenofobie en – vooral – Zwarte Piet. Sylvana liet een belangrijk geluid horen en kreeg in interviews met televisieprogramma’s, kranten en tijdschriften alle ruimte om haar kant van het verhaal te belichten, een kans die zij met beide handen stevig aangreep. Zelfs toen zij zich enkele maanden geleden aansloot bij een PvdA afgesplitste tweemansfractie, een politieke beweging die (nu nog) in de marge opereert, mocht Sylvana overal haar verhaal komen doen, van DWDD tot RTL Late Night.

U zult nu wel denken dat Sylvana een heleboel te danken heeft aan de media, maar vergis u niet. Het waren heftige jaren voor de presentatrice annex columniste annex mediapersoonlijkheid, ze trad op als poortwachter van de gevestigde orde (dixit Sylvana Simons) en bepaalde daarmee wat u als waarheid voorgeschoteld kreeg. Gelukkig ligt die tijd nu achter haar en kan ze als ervaringsdeskundige de gevreesde drietrapstactiek uit de doeken doen. Want de media: trap er niet in! Behalve als het over praten met de doden en tarotkaarten gaat, natuurlijk.

Onderwerpen