Spring naar de content

Een Brexit: de dolksteek in de rug van onze exportsector?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Donderdag gaan de Britten naar de stembus om zich uit te spreken over uittreding uit de Europese Unie. Een belangrijk referendum voor het Verenigd Koninkrijk, en ook voor Nederland. Uittreding zou een harde klap kunnen zijn voor onze exportsector. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zou Nederland bij een Brexit in de periode tot 2030 zo’n 10 miljard euro mislopen.

De exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij droeg het afgelopen jaar volgens het CBS 1,4 procent bij aan de economie. De export van diensten is met 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bijna even groot.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In vergelijking met de andere Europese landen is Nederland bij de goederenexport sterk gericht op het Verenigd Koninkrijk. De export naar dat land maakt ruim 9 procent uit van de totale goederenexport. Alleen Ierland (bijna 14 procent) is sterker gericht op het Verenigd Koninkrijk. België zit vlak achter Nederland.

Handelsakkoord
Desalniettemin maakt de Nederlandse exportsector zich niet druk over zo’n Brexit. Kredietverzekeraar Atradius, exportvereniging Fenedex en ondernemersvereniging EVO deden onderzoek onder vierhonderd leden en klanten.

Twee op de drie exporteurs denken dat het Verenigd Koninkrijk ook na het referendum van volgende week donderdag nog tot de Europese Unie behoort. Een even grote groep denkt dat als het tot een Brexit komt de gevolgen zullen meevallen. Ze gaan er vanuit dat er dan waarschijnlijk een Brits-Nederlands handelsakkoord komt dat ervoor zorgt dat de invoertarieven beperkt blijven.

Een derde van de ondervraagden vreest wel voor de gevolgen van een Brexit. Ze voorzien met name hogere kosten, extra papierwerk en ingewikkeldere procedures bij export naar het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn ze bang voor wisselkoersschommelingen.