Spring naar de content

#Nexit en veel soevereiniteit in typisch Wilders-interview

Een dag voor het Brexit-referendum, mocht Geert Wilders zijn zegje doen in De Telegraaf. Niet geheel verrassend maakte de PVV-leider van de gelegenheid gebruik om nog maar eens een Nederlands vertrek uit de EU – inderdaad: een Nexit – te pluggen, in een typisch Wilders-interview.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Een Brexit zal volgens Wilders ‘een enorme stimulans zijn voor heel veel Europese volkeren en landen om een vertrek uit de EU te overwegen’. En zelfs als de Britten stemmen voor remain, dan is het nog niet voorbij, want ‘de geest gaat nooit meer terug in de fles’.

De belangrijkste reden om uit de EU te stappen is volgens Wilders dat ‘de kiezer graag een sterk en soeverein Nederland wil.’ “Wij willen de baas zijn over ons eigen land, over onze eigen grenzen, en over ons eigen geld,” haalde Wilders een van zijn stokpaardjes van stal. Op de vraag of hij iets goeds kon noemen van de EU antwoordt hij met een resoluut ‘nee’. “De Europese Unie is van een economisch project een politiek project geworden. Daar ben ik tegen. Ik ben voor het herstel van de natiestaat. Voor het herstel van soevereiniteit.”

Er was de onvermijdelijk metafoor rondom vluchtelingen. “Stelt u zich eens voor dat iemand tegen u zou zeggen wie er in úw huis binnen moet worden gelaten en wanneer die weer weg gaat?! U zou dat nooit accepteren.” En een onvermijdelijke sneer aan de premier. “Wij zijn niet meer de baas. We hebben een hele hoop vetorechten ingeleverd. En de rechten die we nog wel hebben, durven we niet te gebruiken. We worden dan ook niet bestuurd door Thatchers, maar door Ruttes!”

Zoals altijd gaat Wilders uit van de kracht van herhaling. “Een meerderheid in Europa kan alles tegenhouden. Daarom moeten we weer een soeverein land worden. Het is in het Nederlands belang dat we de EU verlaten. Mensen moeten zich niet bang laten maken door mensen als commissie-voorzitter Juncker, de Britse premier Cameron en Mark Rutte. Uit de Europese Unie dus!”

De PVV-leider belooft te strijden voor een (referendum over een) Nexit, maar geeft zichzelf direct ruimte om aan de belofte te ontsnappen door naar anderen te wijzen. “Een stem op de PVV is een stem voor een Nederlands referendum over een Nexit (-) Als mensen willen dat ze iets te vertellen hebben over een vertrek uit de EU, dan beloof ik dat wij een referendum daarover als een belangrijk punt in zullen brengen. Ik kan niet beloven dat we ook uit de unie gaan, want daar hebben we anderen voor nodig. Maar de eis dat we daar een referendum over houden, vind ik een redelijke, zeker als we een hele goede uitslag met de verkiezingen boeken.”