Spring naar de content

Gerrit Hiemstra verklaart: de hoosbuien in zomertijd

Gerrit Hiemstra is meteoroloog en een van de vaste weermannen bij de NOS. Ook verzorgt hij lezingen en presentaties over het weer en het klimaat. En hij geeft weertrainingen en weercursussen voor watersporters.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Annelies Becker

Wat is uw favoriete weertype?
“Een beetje van alles wat. Als het maar niet te warm is. Het hoeft niet per se zonnig te zijn. Gewoon wat wolkjes en af en toe
wat zon en zo’n 20 tot 25 graden. Dat is voor mij het ideale weer. Niet te extreem en vooral niet te warm.”

Is Nederland wel een spannend land om weerman te zijn? We hebben niet zo vaak
extreme weeromstandigheden.
“Nou, dat zou ik niet zo snel zeggen. Juist in Nederland, in
 heel West-Europa, is er heel 
veel variatie in het weer. Het is 
een heel interessant land voor ons om in te werken. Er zijn extremere landen; in de Verenigde Staten zie je bijvoorbeeld ook tornado’s. Die zien we hier niet zo vaak. Maar we hebben hier eigenlijk wel het hele scala aan weersomstandigheden.”

U praat heel gepassioneerd over het weer.
“Ik heb ook hartstikke leuk werk! Ik vind het nog steeds een heel interessant vak om te doen. En ik mag het ook nog vertellen aan de mensen thuis. Dus het is ook een soort erebaantje voor mij. Als ik het niet leuk meer zou vinden, dan zou ik ermee stoppen.”

U bent elke dag drie keer op de radio en bijna elke dag te zien in het NOS Journaal. U bent een beetje het gezicht van het weer in Nederland.
“Ja, dat hoort erbij. That’s part of the job. Als je dat niet wilt, dan moet je er niet
 aan beginnen. Je bent toch een beetje de verpersoonlijking van het weer of van het weerbericht. Dat is ook wel de bedoeling. Mensen kijken graag naar andere mensen. Als het puur om de inhoud zou gaan, dan zou je ook gewoon een tabelletje kunnen laten zien op het scherm. Zo van: lees het zelf maar. Maar een presentator trekt mensen. Dat klinkt misschien gek, maar zo werkt het nou eenmaal op tv.”

In de winter willen mensen altijd weten of er een Elfstedentocht komt. Wat zijn veelgestelde vragen in de zomer?
“Mensen willen altijd weten: hoe wordt de zomer. Daar kun je niks over zeggen. We kunnen hooguit een week, soms iets langer, vooruitkijken.”

U bent nu een behoorlijke tijd weerman in Nederland. Merkt u in de afgelopen jaren verschil in de zomers?
“Jazeker, het is natuurlijk zo dat de temperaturen gemiddeld genomen steeds hoger worden. Het zal steeds wat warmer worden, niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Ons klimaat is aan het veranderen. Vaker warm weer, vaker hittegolven, onweersbuien en droogte. Maar niet elk jaar, omdat er een bepaalde variatie in het weer zit. Ook zal het gemiddeld genomen natter worden. Er komt meer regen, vooral in de winter. En de verdeling van de neerslag wordt anders. We krijgen vaker hoosbuien in de zomertijd.”

Maar geen doemscenario’s waarbij de ijskappen smelten en Nederland onder water komt te staan?
“Dat weet ik nog zo net niet. De hoeveelheid ijs op de Noordpool is elk jaar aan 
het slinken. De zeespiegel gaat langzaam maar zeker stijgen. Aan het einde van deze eeuw zal de zeespiegel gemiddeld genomen tachtig à negentig centimeter hoger staan dan nu. De vraag is hoe snel dit alles zal gaan en daarom moet we ook echt het gebruik van fossiele brandstoffen gaan terugdringen. We moeten ons leven op een andere manier gaan inrichten qua transport, verwarming en onze huizen.”

Bent u dan zelf wel groen?
“Ja, dat probeer ik zeker. We laten nu een nieuw, klimaatbestendig huis bouwen. Waarbij je op een duurzame manier energie verbruikt en dus zo min mogelijk fossiele brandstoffen.”/