Spring naar de content

Na tien jaar spreekt kindsterretje Macaulay Culkin – huiverig

Als Kevin McCallister uit Home Alone werd hij een van de meest iconische kindsterretjes sinds Shirley Temple: de Amerikaanse Macaulay Culkin. Plotsklaps was de tienjarige Culkin wereldberoemd. Maar zo snel als hij opkwam, ging hij ten onder. Hij kreeg een enigmatische status en bleef een begeerd prijsdier voor de Amerikaanse paparazzi. Misbruikt door Michael Jackson, een heroïneverslaving: de meest heftige geruchten deden al die jaren de ronde in de roddelbladen. Nu, voor het eerst in tien jaar, spreekt Macaulay Culkin (nu 35) tegen de door hem zo gehate pers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het is ruim twintig jaar sinds zijn roemrijke jaren, en de daaropvolgende scheiding van zijn ouders, die leidde tot een juridisch getrouwtrek over de 17 miljoen dollar die Culkin had verdiend. Op zijn zeventiende trouwde Culkin, zelf scheidde hij twee jaar later.

Een manager en twee pr-figuren komen er opdraven tijdens het interview met The Guardian in Spanje. Culkin, die zijn beschermde bestaan grotendeels in Frankrijk leidt, antwoordt huiverig. Die slaappartijtjes bij Michael Jackson, waarover hij moest getuigen tijdens de hoorzitting van de King of Pop? Een pijnlijke onderwerp, zeker? "It’s not that it’s a painful topic...", maar hij wordt afgekapt.

En de drugs dan? “No, I was not pounding six grand of heroin every month or whatever. The thing that bugged me was tabloids wrapping it all in this weird guise of concern. No, you’re trying to shift papers.” Meer krijgt Guardian-interviewer Rhik Samadder niet om mee te werken.

En politiek, dan? De populariteit van Trump, bijvoorbeeld, met wie Culkin als Kevin McCallister een tête-à-tête had in een hotellobby, in Home Alone 2? "I have leanings, but I’m the definition of a disenfranchised voter – I think the system is ugly. This whole Trump thing is amazing.” Maar meer kan er niet over gezegd worden.

Er zit een comeback in het verschiet, daarover mag wel worden gesproken. Culkin speelde recent in Seinfield, maakte de Dadaïstische film The Wrong Ferrari, geheel gefilmd met iPhones, en treedt op als zanger in de band The Pizza Underground. “I’m much more proactive with visual arts and writing, my notebook and little projects.”

De uitspraken die opvallen gaan over zijn worsteling met de hongerige media. "I’d crossed the wrong street, picked up a tail, suddenly there’s a crush of 20 paparazzi. Then people with cameraphones get involved. I don’t think I’m worthy of that.” In New York, zo vertelt hij, gaat hij om vier uur 's ochtends wandelen om te voorkomen dat hij wordt lastiggevallen. Wat hij verder uitvoert op een gemiddelde dag? Hij slaapt uit, gaat laat naar bed, heeft foute vrienden, vertoont onvolwassen gedrag, zo schrijft de interviewer. Met andere woorden: Macaulay Culkin herleeft de jeugd die de roem hem afnam.

Zijn voorzichtige toenadering met de pers is veelbelovend. Een Home Alone: Twenty Years Later? Wie weet.