Spring naar de content

Houdt een Britse kapper de Brexit tegen?

De doorgaans goed ingevoerde website Business Insider kwam gisteren met een intrigerend bericht. Een Britse kapper, Deir Dos Santos, heeft als één van de initiatiefnemers de Britse Supreme Court gevraagd te bepalen dat een beroep op het beruchte Artikel 50 door de Britse regering alleen kan plaatsvinden nadat het Britse parlement zich erover uit heeft gesproken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Een beroep op Artikel 50 start de exit-procedure voor Groot Brittannië. Overigens konden we daar gisteren ook over lezen dat het allemaal wel 2019 kan worden voordat de Britse regering zover is.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Want wat is nu de situatie? David Cameron heeft ooit geroepen dat hij zich aan dat referendum zou houden en dat hij zich eraan gebonden voelde. En kennelijk gold dat ook voor zijn partij. Maar het wás op zich geen bindend referendum, híj voelde zich gebonden. Op zichzelf verfrissend als een premier zich aan een afspraak wil houden maar in dit geval ook wel tamelijk vergaand.

Volgens onze kapper is dat in strijd met de Britse grondwet. Nu hebben de Britten niet, zoals wij en de Amerikanen, een volledig uitgeschreven grondwet. Meer is er daar sprake van een ‘levend’ geheel, samengesteld uit en gebaseerd op tal van gerechtelijke uitspraken in de loop van vele eeuwen. De Supreme Court bekijkt de aanvraag op dit moment, op 19 juli was er al een eerste hoorzitting.

Zou het parlement zich inderdaad mogen uitspreken, dan is – volgens de laatste peilingen – ruim 70 procent van de Members of Parlement tegen een Brexit.

Hebben die zich uitgesproken, dan kunnen de de vóórstemmers daar tegen weer in beroep, nota bene tot aan het Europese Hof dat dan een uitspraak moet doen over de legitimatie van een Brexit. Veel ironischer moet het niet worden.

Onderwerpen