Spring naar de content

Zo werkt het muzikale brein van Sting

Na een optreden in Montreal besloot de Amerikaanse singer-songwriter Sting op bezoek te gaan bij cognitief psycholoog en neurowetenschapper Daniel Levintin. Een aanbod om zijn brein te laten scannen sloeg de artiest niet af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Verschillende nummers, waaronder zijn eigen Moon over Bourbon Street, werden afgespeeld terwijl van de hersenen van Sting een fMRI-scan werd gemaakt. De liedjes lijken in niets op elkaar, maar wat bleek? Er was wel degelijk een link tussen de nummers: "Stings hersenscan wees ons op een aantal verbindingen tussen muziekstukken die ik goed ken, maar nog nooit eerder aan elkaar had gerelateerd," aldus Levintin.

Met de specifieke scan van Sting werden overeenkomsten gevonden tussen de nummers Libertango van Astor Piazzola en Girl van The Beatles. Zo bleken de composities beiden in mineur te zijn geschreven en zijn er ook overeenkomsten tussen de melodieën. Leuk om te weten, maar wat kan je er mee? Levintin hoopt met deze methode aan te tonen hoe bijvoorbeeld atleten, schrijvers of schilders gedachten ordenen en tot ideeën komen. Levintin is onder andere bekend van de bestseller Ons muzikale brein.

Onderwerpen