Spring naar de content

Samenwerken met Wilders. Iemand?

Een politiek lotgenoot van Geert Wilders, SGP-leider Kees van der Staaij, dinsdag in NRC Handelsblad: “Ik zou de muis die brult zijn als ik andere partijen ging uitsluiten. Maar wij willen die zorgen recht doen binnen de kaders van de democratische rechtsstaat. En dat zie ik bij hem (Wilders – red.) niet, nee.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Dit weekend liet premier Mark Rutte zich interviewen door De Telegraaf. Of hij wil samenwerken met de PVV? “Elke vezel in mijn lijf verzet zich tegen samenwerking.”

CDA-voorman Sybrand van Haersma Buma op Twitter, nadat de PVV-leider vorige week het (concept)verkiezingsprogramma presenteerde:

Columnist Hans van Brussel schreef hier gisteren: ‘Ik sluit niet eens uit dat er een bocht wordt gevonden om toch weer een gedoogconstructie met Wilders op te tuigen maar de PVV levert natuurlijk nooit de premier. Misschien over nog eens vier jaar.’

In een analyse van Wilders’ almaar extremer wordende partijprogramma, constateert ook NRC: ‘De plannen van Wilders zijn zó vergaand, dat de kans op samenwerking met andere partijen minimaal lijkt te zijn.’ Maar, zo opperen de auteurs, in Den Haag denken tegenstanders dat Wilders deze outsiders-positie goed zal benutten: ‘Niet helemaal de grootste worden, wel fors winnen en toch buitenspel worden gezet – misschien is dat wel gunstiger voor je imago dan winnen, het initiatief moeten nemen en niemand mee krijgen.’

Geert zelf verkondigde in elk geval dreigende woorden, bij de gedachte aan een buitenspel: een revolte door het volk, vast en zeker. Al slikte hij die woorden later in. Misschien waren die woorden toch niet zo slim, voor iemand die ooit wil meedraaien in een parlementaire democratie. Wellicht toch maar eens vriendjes maken in Den Haag.

Iemand?

Onderwerpen