Spring naar de content

Hoe Bussemaker van de mbo'er een hbo'er wil maken

Minister Jet Bussemaker investeert 7,5 miljoen euro om de overgang tussen het mbo en het hbo voor studenten makkelijker te maken. Dat liet Bussemaker vandaag weten tijdens de officiële start van het academisch jaar. De minister van Onderwijs, cultuur en wetenschap opende vandaag het schooljaar met een tour langs de mbo-school Lentiz Life College in Schiedam, de Haagse Hogeschool en de VU Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Volgens Bussemaker is de overstap van mbo naar hbo voor veel studenten een moeilijke stap die veel mbo’ers daarom ook niet maken. Met de miljoeneninvestering hoopt Bussemaker het mogelijk te maken dat welwillende studenten kunnen doorstuderen aan een hogeschool. “Studenten weten zelf het beste wat ze nodig hebben om de overstap naar het hbo goed te kunnen maken en waar het soms nog aan schort. Dit kan persoonlijke begeleiding zijn, het gevoel ‘welkom’ te zijn, specifieke studievaardigheden en docenten en begeleiders met tijd en aandacht. Ik verwacht innovatieve, creatieve plannen van de studenten waardoor we de stap tussen mbo en hbo kunnen verkleinen”, aldus Bussemaker die zegt de helft van het budget te willen gebruiken voor eigen initiatieven van studenten.

Een andere maatregel van Bussemaker is de afschaffing van de eigen bijdrage voor selectieprocedures. Hiermee kunnen studenten vanaf dit schooljaar gratis deelnemen aan selecties voor bijvoorbeeld kunstopleidingen en university colleges. Hiermee hoopt de minister opleidingen toegankelijker te maken. Bussemaker: “Ik wil voorkomen dat er onnodige financiële belemmeringen zijn die de studiekeuze beïnvloeden, waardoor getalenteerde kandidaten niet aan een opleiding beginnen. Daarom sta ik niet langer meer toe dat selecterende opleidingen een eigen bijdrage vragen van kandidaten.”

Onderwerpen