Spring naar de content

De eerste Clinton-Trump ‘bare knuckle fight’ nadert. Zo staan ze ervoor

De Amerikaanse verkiezingen komen dichter en dichterbij. Hillary Clinton of Donald Trump: de keuze voor de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten maakt onderdeel uit van een ongekend spektakel. HP/De Tijd zit twee maanden lang boven op de peilingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Vrijdag 23 september 2016, nog 45 dagen
Komende maandag is het zover. Na ellenlang rond elkaar heen te hebben moeten dansen, mogen Hillary Clinton en Donald Trump elkaar eindelijk in de haren vliegen. Tijdens het eerste presidentiële debat vanaf Hofstra University, New York, wordt tijdens een debat van negentig minuten gesproken over de koers van Amerika op het gebied van veiligheid en op economisch vlak.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De afgelopen weken hebben beide kandidaten stevig van zich laten horen. Clinton noemde Trumps achterban een ‘stelletje sneue types’, waarop de Republikein verklaarde niet meer over te willen komen als Mr. Nice Guy. In Colorado beloofde hij zijn achterban zijn ‘handschoenen’ uit te doen. Het debat belooft dus een ordinair straatgevecht te worden, een bare knuckle fight.

Op basis van alle gearchiveerde peilingen van Real Clear Politics is Clinton nog steeds de favoriet. Ze heeft een voorsprong van 2,6 procent op haar rivaal (46 procent om 43.4 procent), waar ze afgelopen vrijdag met 1.5 procent voor Trump amper leidde.

Credit: Real Clear Politics
Credit: Real Clear Politics

De eerste klap tijdens een presidentiële race is meestal een daalder waard. Het is de eerste graadmeter voor het vervolg. Op dit moment zorgen de peilingen ervoor dat Clinton de favoriet is. Toch moet ze oppassen, analyseerden politieke journalisten van FiveThirtyEight. Ze maakten een grafiek van de staten die beide kandidaten gaan winnen en zetten die tegen elkaar af. Zo wint Clinton naar alle waarschijnlijkheid Hawaï en Maryland met een groot verschil en is Trump sterk in Wyoming en Alabama. 270 kiesmannen zijn er nodig om de strijd op 8 november te winnen. Volgens de huidige FiveThirtyEight wint Clinton, al is het verschil maar een staat.

Een swing state in Trump’s voordeel kan alles veranderen, maar eerst debatteren.