Rachel Dolezal komt met boek over de leugen over haar afkomst

Jana Simmelink 1 nov 2016 Cultuur

Vorig jaar ontstond flinke commotie rondom de Amerikaanse Rachel Dolezal. De voormalig woordvoerster van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), een organisatie die zich inzet voor de zwarte gemeenschap, diende haar ontslag in nadat haar ouders bekendmaakten dat Dolezal niet Afro-Amerikaans is, zoals ze zelf beweerde en zoals ze zich kleedde, maar blank. Dolezal heeft intussen gewerkt aan een boek waarin ze uit de doeken zal doen hoe en waarom ze de persoon werd die ze is.

De 39-jarige mensenrechtenverdediger sprak haar ouders al jaren niet meer. Toen haar ouders bekendmaakten dat Dolezal over haar afkomst loog schrok ze toch even, en weigerde ze vragen over haar afkomst te beantwoorden, te zien in onderstaande video.

Dolezal verdween vervolgens naar de achtergrond, op wat televisie-interviews na, maar ze is inmiddels terug om de bizarre situatie rondom haar huidskleur verder toe te lichten. Haar memoires, In Full Color: Finding My Place in a Black and White World, zullen volgend jaar maart verschijnen. ‘Dolezal legt in haar boek uit hoe het pad van een blank kind leidde naar het zijn van de woordvoerster van de NAACP en een activiste die zich identificeerde als zwarte vrouw,’ leest de aankondiging op Amazon.

In december vorig jaar vertelde Dolezal aan The Guardian dat ze moeite had met overeind krabbelen van de bekendmaking van haar leugens. “People don’t want to associate with me,” stelde ze. “It’s just like this disgust, and that was really hurtful.” In het interview vertelde ze ook dat haar voorkomen als zwarte vrouw het gevolg was van een levenslang avontuur. “For me, how I feel is more powerful than how I was born,” she said. “If somebody asked me how I identify, I identify as black. Nothing about whiteness describes who I am.”

In Full Color: Finding My Place in a Black and White World is al te reserveren op de website van Dolezal.

Preorders for my book are up online! Link posted on my IG page. 📚 Get yours 😉

Een foto die is geplaatst door Rachel Dolezal (@racheladolezal) op

Foto: Flickr | TEDx UIdaho

Reageer op artikel:
Rachel Dolezal komt met boek over de leugen over haar afkomst
Sluiten