Spring naar de content

Geert Wilders tart elke karikatuur uit Handboek Populisme

Voor beide partijen is het Wilders-proces een danse macabre, betoogt Volkskrant-columnist en cultuurhistoricus René Cuperus. “In rijpe, volwassen democratieën blijven onderlinge politieke strijd en juridische processen liefst zo ver mogelijk van elkaar gescheiden.” Tegelijkertijd vindt hij dat Geert Wilders veel risico neemt met zijn opstelling in de zaak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De rechtszaak van het Openbaar Ministerie tegen PVV-voorman Geert Wilders na zijn Minder-Marokkanen-speech is een van de weinige zaken die over onze landsgrenzen ook bekendheid heeft. Sterker nog: vraag een buitenlander naar een Nederlandse politicus en de kans is groot dat hij of zij de naam van Wilders noemt. Daar zit volgens VK-columnist en cultuurhistoricus René Cuperus het gevaar voor het Nederlandse OM.

“Je zult in een land maar de oppositieleider, de grote uitdager van het Establishment, voor de rechter dagen,” schrijft hij in zijn wekelijkse opiniestuk in de krant. “In andere landen zou je dat niet vertrouwd hebben. Zou je dat geen zuivere koffie vinden.” Tegelijkertijd snapt ‘geen burger’ volgens Cuperus waarom Wilders wel wegkwam met zijn idee tot een Koranverbod, maar met deze uitspraak niet.

Anti-democratisch
Niet dat Wilders er in het opiniestuk geen kritiek krijgt. Cuperus: “Zijn opstelling in de rechtbank tart elke karikatuur uit het Handboek Populisme.” De blonde politicus zou een ‘verkozene’ spelen van een ondeelbaar volk ‘wiens unisono stem vertolkt wordt door de leider’. Door zijn geschop tegen rechters en het OM dreigt Wilders anti-democratische monsters wakker te kussen, vindt Cuperus.

Het zou hierdoor kunnen dat het proces zowel voor Wilders als voor het OM nadelig uitpakt. Bij een vrijspraak van de door de aanklager geëiste 5000 euro boete voor Wilders komt het Openbaar Ministerie er ongelofelijk nadelig vanaf. Het zal worden uitgelachen door menigeen. Een veroordeling van Wilders zal naar alle waarschijnlijkheid koren op de molen van de PVV zijn. Of zoals Cuperus het beschrijft: “Vrijspraak of veroordeling: het is een win-winsituatie. De schreeuwende behoefte het establishment een boze middelvinger te tonen, om met ‘de elite’ af te rekenen, grijpt hard om zich heen.”

De rechtbank doet op 9 december uitspraak in de Wilderszaak.