VVD’ers zeggen het met poli-incor kindertraktaties

Lisa Bouyeure 3 dec 2016 Blogs

Kamerlid Leendert de Lange werd 44 jaar. Hoera, hij leve hoog, hij leve hoog. Om het te vieren deelde hij deze week witte taartjes met zwartepietengezichtjes uit aan alle buurtkinderen. En als ik zeg buurtkinderen bedoel ik natuurlijk de VVD-fractie.

Maar wie denkt dat Leendert de Lange de kinderachtigste VVD’er is, kent zijn collega’s nog niet. Neem nou Statenlid Suzanne Otters. Uit solidariteit voor het leuke familie-attractiepark @Efteling is ons toetje vanavond: blanke vla met een negerzoen,’ tweette ze op het hoogtepunt van de Monsieur Cannibale-ophef. Erbij een foto van een paasdienblad — het was dan misschien pas juni maar zo pakte ze het verstopeierenrumoer van volgend jaar ook vast mee — met daarop vijf glazen bakjes gevuld met de pastelgele solidariteitssubstantie. In het midden dobberde, als een poor man’s île flottante, het poli-incor eiwitschuim met een omhulsel van chocola. Die racismeprobleempjes van jullie? De Ottertjes eat them for dessert.

Op 6 december vorig jaar at de Brabantse, die nogal een liefhebber blijkt van culinaire statements om je middelvingers bij af te likken, een Bossche bol met kroeshaar van chocoladevlokken en een clowneske rode mond. ‘Dag Zwarte Piet.’ Ze deelde een foto van het ding, dat ze voor het shockeffect vast, hoewel incorrect, een moorkop had genoemd, en een foto van haar lege bordje, het bestek keurig volgens de etiquette neergelegd. Ik zag haar al gierend van de voorpret in de lange rij voor Jan de Groot staan, de Bossche bakkerij die beroemd is om zijn bollen, en een plannetje smeden om ook uit deze delicatesse weer zoveel mogelijk speldenprikken te slepen. Alles voor de kinderen.

We hadden Halbe Zijlstra al hakkelend bij Pauw zien zitten, met zijn achtjarige zoontje als levend schild. “Mijn kind vraagt van: goh, hoe zit dat?” Op de ene zender zwarte pieten, op de andere roetpieten, dan weer stroopwafel- en kleurenpieten, het is één grote wanorde en de vrucht van Halbes lendenen was er helemaal door van de kook. “Papa dat vind ik nou heel gek. We hebben zwarte piet, we hebben er hele liedjes over, en: hè?” Arme ma… ik bedoel arme jongen.

En dan was er nog Lili. Negen jaar werd ze. ‘Ze wilde maar 1 ding trakteren: zwarte piet!’ schreef Kamerlid en trotse moeder Ockje Tellegen bij een foto van een ietwat treurig aandoende schaal chocoladepietjes, opgetuigd met plastic wiebeloogjes en mutsen van pijpenragers en zure bommen. De traktatie moest dan misschien eerst als een uilenbal ontleed worden, maar Ockje had haar zure gedachtegoed weer succesvol als snoepgoed weten te vermommen, net als in 2013. Ook toen hadden de pietenmutsen rastakleuren: groen voor vruchtbaarheid, geel voor rijkdom en rood als symbool voor het vergoten bloed in de strijd van zwarte mensen voor vrijheid en gelijke rechten.

Leendert de Lange feliciteerde Lili op Twitter. ‘Voel met je dochter mee; gezien mijn #Zwartepiet traktatie van de week #VVD-fractie #Kinderfeest.’ En een kinderfeest was het. Voor héle grote kinderen.

Reageer op artikel:
VVD’ers zeggen het met poli-incor kindertraktaties
Sluiten