Terugkijken: Hanneke zoekt (en vindt) antisemitisme in Engeland

Nico Hofstra 12 dec 2016 Media

In de documentaireserie De Kanarie in de Kolenmijn gaat journalist en presentator Hanneke Groenteman op zoek naar antisemitisme in Nederland in andere Europese landen. Neemt het antisemitisme toe? Groenteman gaat de straat op, spreekt met deskundigen en joden en niet-joden om deze vraag te beantwoorden. In de tweede aflevering van de driedelige serie bezoekt Hanneke de Britse hoofdstad Londen en Manchester, waar een grote joodse gemeenschap woont.

In Engeland gaat Hanneke Groenteman in gesprek met onder andere de Limburgse Shoshana Knol, die tegenwoordig in een Joodse wijk in Manchester woont. In Londen gaat ze op bezoek bij Lord Parry Mitchell, lid van het House of Lords en de sociologen Martin Shaw, hoogleraar Internationale Betrekkingen en David Hirsch, socioloog op het Goldsmiths College. Ook gaat Groenteman de straat op, in gesprek met treinreizigers en universiteitsstudenten.

”Mijn gevoel is dat joden hier veiliger – naar hun gevoel – en relaxter leven dan bijvoorbeeld in Frankrijk of in ons eigen land”, concludeert Groenteman na haar bezoek aan de Engelse steden. “Hoe dat komt weet ik niet precies. Misschien komt het omdat ze een andere geschiedenis hebben met de Holocaust, misschien ook omdat ze al veel langer te doen hebben met immigratie en misschien omdat ze hier veel beter letten op uitingen van antisemitisme.”

In de derde en laatste aflevering gaat Hanneke op zoek naar antisemitisme in FrankrijkKlik op onderstaande afbeelding om de aflevering over Engeland terug te kijekn.

antisemitisme_hp

Reageer op artikel:
Terugkijken: Hanneke zoekt (en vindt) antisemitisme in Engeland
Sluiten