Spring naar de content

Teruglezen: Vanity Fair fakkelt Trumps eettent af

In een week dat in Nederland de Michelinsterren verdeeld werden, kreeg het favoriete restaurant van de president-elect van de Verenigde Staten een geweldige veeg uit de pan. Het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair maakte de Trump Grill met de grond gelijk. Trump reageerde op karakteristieke wijze.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

“Halfweg de lunch bij de Trump Grill voelde ik de eerste symptomen van een Trump-overdosis opkomen,” schrijft Vanity Fair-journaliste Tina Nguyen. Ze zit met haar tafelgenoten net buiten het restaurant in het drukke atrium van de Trump Tower. “We zitten aan een wiebelende tafel middenin een troep toeristen, waarvan enkele elkaar ten huwelijk vragen en anderen wachten op hun Trump-merchandise.” Tegelijkertijd ploeteren ze zich ook door een portie slappe dumplings en een Griekse salade, die de naam van Trumps dochter Ivanka draagt. “De bak plantaardig materiaal is uiteindelijk de perfecte plek om een aantal niet opgegeten dumplings te verbergen,” noteert Nguyen.

Dit zijn nog de vriendelijke passages uit het stuk, waarmee Vanity Fair het restaurant van Trump in zijn wolkenkrabber aan Fifth Avenue figuurlijk met de grond gelijk maakte. Hierna wordt het bloederig, maar niet zo bloederig als de ‘te gare filet mignon’. “De steak was over de aardappelen gezakt als een lijk in een minivan,” schrijft de journaliste. Voor de rest van deze vileine recensie verwijzen we u door naar de website van Vanity Fair. De tendens in het stuk is duidelijk. “Trump Grill zou best het slechtste restaurant van Amerika zijn,” kopt Vanity Fair.

De president-elect was niet onder de indruk van de kritiek van Vanity Fair. “Heeft iemand de oplage van Vanity Fair gezien? Ze gaan kapot,” liet Trump weten via zijn favoriete communicatiemedium.

Duur
Toch is de kritiek op het grillrestaurant van Trump geen fenomeen van het tijdperk van zijn uitverkiezing tot president van de Verenigde Staten. Begin dit jaar werden alle culinaire etablissementen in de Trump Tower door het eetmagazine New York Eater tegen het licht gehouden. Ze proberen te ontbijten bij het Trump Café, testen een dag later de cocktails en hotdogs in het hetzelfde café, keuren het schepijs bij de Trump IJssalon en lunchen in de Trump Grill.

Het café is tijdens ontbijttijden nog helemaal donker en het ‘assortiment is maar de helft wat het menu aanbiedt’, observeert recensent Robert Sietsema. De gegrilde jumbo chili hotdog in het café een dag later is net zo teleurstellend. “Het was een normale opengesneden hotdog met chili, kaas en gesneden rauwe ui erover. Goed, maar het heeft niet al die onzin bovenop nodig.” En dat tegen een prijs van 13 dollar.

Sietsema concludeert – evenals Nguyen na de verkiezingen in Vanity Fair – dat het Trump Café, de Grill en de ijssalon je meteen weet wie Trump is. “Het is moeilijk de presidentskandidaat te zien als iemand die de obsessie heeft zijn naam overal op te zetten. Iemand wiens ondiepe uitspraken meer kans hebben om in lachen uit te bulderen dan doordachte reflectie uitlokken.” De op de kaart opgedirkte gerechten in de eettenten in Trump Tower zijn volgens hen een metafoor voor Trump. Ze bieden veel, maar geven uiteindelijk weinig.

De geagiteerde reactie van the man himself spreekt boekdelen.