Inspirerende teksten en 5 andere trends die we nóóit meer willen zien

Wekelijks nam Alexandra Besuijen op deze website de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week rekent ze voorgoed af met een aantal trends van 2016, en doet ze wat suggesties voor het nieuwe jaar.

Vergeleken bij de wereldgebeurtenissen gaat het op deze pagina natuurlijk altijd over niks. Ik bedoel, er vallen bommen, er raast een gek met een vrachtwagen over een kerstmarkt, het klimaat gaat naar de klote en een jongetje van zes haalt een miljoen op voor zieke kinderen maar gaat zelf dood. En dan ga ík het hebben over gaten in je spijkerbroek en of dat nog ‘kan’. Maar ja, aan de andere kant….daar ben ik voor aangenomen en misschien mag het zo nu en dan ook eens over iets luchtigs gaan, als tegenwicht voor alle shit om ons heen en verder weg. En bovendien: ik kán alleen maar over nietsige dingen schrijven, daar maak ik dan wel wat leuks van. Doorwrochte analyses laat ik graag aan anderen. Is voor iedereen beter.

Oké, omdat het tegen het einde van dit rotjaar loopt, heb ik een rondje langs vrienden en bekenden gemaakt om te inventariseren wat we volgend jaar kwa lijfstijl en mode niet meer of juist wel terug willen zien. In willekeurige volgorde:

De spijkerbroek met voorgeknipte gaten – niet te verwarren met de natuurlijk ontstane scheuren – mag in de kliko. Gaten en scheuren moet je verdienen, niet kant en klaar kopen.

Tuinschilderijen idem kwa kliko. Eigen huis en tuin-malligheid om je tuin eerst te betegelen en beplanken en hem dan op te sieren met een schilderij van een eh….tuin. Probeer eens een plant.

Veel genoemd werden de letters in de vensterbank: Love en Home. Vooral die laatste tekst heb ik nooit begrepen. Is dat voor als je dronken uit de kroeg komt en niet meer weet waar je huis woont? Alleen niet zo handig dat al je buren dezelfde tekst voor hun raam hebben.

Nog meer letters: op dozen, bakjes, dienbladen… O verrek, moet er tea in de theedoos en koffie in de coffeebus? You don’t say. Zo kocht ik een leuk doosje waarin ik mijn ringetjes wilde bewaren, maar toen ik thuis kwam zag ik dat er ‘buttons’ op stond, dus dat ging mooi niet door. Pfffffff.

En wat te denken van die houten wandborden met zogenaamd inspirerende teksten als ‘In dit huis wordt gelachen en gedanst, zeggen we sorry, knuffelen we elkaar etc.’? Als je dat zo overduidelijk moet uitdragen, zal het in de praktijk wel tegenvallen. Teksten kunnen best inspirerend zijn, maar niet als je ze kant en klaar bij de Action of de Xenos haalt. Verzin dan zelf wat.

De mannenbaarden kwamen ook veelvuldig voorbij, zowel als ‘weg ermee’ of ‘leuk en sexy’. Aangezien ik in veel gevallen de laatste mening ben toegedaan, houden we ze er voor 2017 nog even in. Maar wel graag in de woeste vikingvariant, niet zo’n gepommadeerd geval.

De selfiestick zien we ook liefst uit het straatbeeld verdwijnen. Lachend met je vrienden op de foto bij het Anne Frankhuis – ik weet niet, maar op mij komt het nogal stupide over en ik ben blijkbaar niet de enige. En als dat niet kan, dan in elk geval niet ermee het openbaar vervoer in. Afgelopen zomer werd mijn haarklem twee centimeter mijn schedel in gedreven door zo’n sukkel met een selfiestick in zijn rugzak, die zich opeens omdraaide. En die had thuis nog geeneens sorry leren zeggen…

Wel leuk: bakken en breien zijn weer helemaal hip. Haken, borduren, je eigen kleren maken of zelfs je eigen tiny home bouwen: helemaal 2017. Goed voor je humeur, goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Wat wil je nog meer?
Nou, dat iedereen wat minder snel beledigd is bijvoorbeeld. Dat we meer naar elkaar luisteren en niet alleen wachten tot de ander zijn mond houdt zodat we zelf wat kunnen zeggen. Dat we ‘in dit huis’ inderdaad wat vaker lachen, dansen, knuffelen en sorry zeggen. Dan zijn die borden toch nog ergens goed voor.
O ja en eenhoorns. Heel veel eenhoorns, want die zijn lief.
Gelukkig 2017.

Foto: Pinterest

Reageer op artikel:
Inspirerende teksten en 5 andere trends die we nóóit meer willen zien
Sluiten