Spring naar de content

Blendle Premium: ‘fucking Facebook’ is de schuldige

Online kiosk Blendle lanceerde donderdag abonneedienst Blendle Premium; voor een maandelijks bedrag van een tientje leest u uw eigen selectie aan artikelen uit de landelijke media, waaronder HP/De Tijd. Volgens mede-oprichter Alexander Klöpping moet Blendle voor artikelen worden, wat Netflix is voor video en Spotify voor muziek. En dat is nodig, want we worden volgens Klöpping overspoeld door nepnieuws: “Er is één grote schuldige: Facebook.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

“De reden waarom we dit doen is omdat ik me echt zorgen maak om de journalistiek. Met name over Facebook,” beweerde Klöpping woensdagavond aan tafel bij Eva Jinek. “Jonge mensen gebruiken Facebook als belangrijke nieuwsbron. (-) Er zijn gelukkig nog mensen die een krant lezen, maar ik wil graag jonge mensen overtuigen dat er hele goede stukken in staan, die ze misschien wel heel leuk vinden, maar die ze nu niet tot zich nemen, omdat ze hele tijd op dat fucking Facebook zitten.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ondanks het ambitieuze plan om de journalistiek te redden van het nepnieuws, is er ook enige kritiek op de vernieuwing van Blendle. Zo zou het Premium-abonnement alleen artikelen brengen uit de eigen selectie van de lezer, waardoor deze alsnog in een ‘filterbubbel’ zou blijven. Ook zou Blendle niet transparant genoeg zijn over de wint- en-verliesrekening van het bedrijf. “Het gebrek aan transparantie snap ik niet zo goed”, stelde journalist en Amerika-deskundige Charles Groenhuijsen in het gesprek bij Jinek.

Voor het maandelijkse bedrag van een tientje krijgt de Blendle-gebruiker dagelijks toegang tot twintig artikelen uit ruim 120 kranten en tijdschriften. Overigens, het eerste weekje Blendle Premium is gratis. Zoals ze dat bij Blendle noemen: supersympathiek.