Spring naar de content
bron: YouTube/Zondag Met Lubach

Terugkijken: Lubach lacht om fotoshop Wilders

Afgelopen week plaatst PVV-leider Geert Wilders de inmiddels gewraakte gefotoshopte afbeelding van Alexander Pechtold, waarin D66-voorman tussen demonstranten van een shariademonstratie wordt afgebeeld. In Zondag met Lubach wordt Wilders om zijn actie te kakken gezet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Vooral het feit dat Wilders niet weet dat een tweet geen 180 – maar 140 tekens – heeft is voor presentator Arjen Lubach reden om uit te pakken. Op zijn karakteristieke wijze brengt hij een speelse nuance toe. “Hij houdt ook heel erg van zijn vrouw. Die is 3meter60.”  Zo zou de normaal sterk tweetende Wilders de laatste ‘vermiste’ 40 tekens gebruiken voor nuance. Lubach: “Hij schrijft misschien wel veertig tekens door die wij niet zien. Misschien zit daar wel een nuance in.”

Een kleine redactionele fotoshop van Wilders’ tweets is zo gemaakt. “In de extra veertig tekens van de fotoshoptweet van Pechtold schrijft hij misschien wel #geintje,” merkt Lubach op, die ons op deze manier met een komische blik naar het relletje doet kijken.

Later in de uitzending voorziet Lubach de toekomstige minister van Defensie van vijf bruikbare tips. Vooral de tip ‘ken je vrienden’ zit uitstekend in elkaar. Lubach kaart daarin de Nederlandse financiering aan de NAVO aan. Op dit moment steunt Nederland de militaire alliantie met slechts 1,2 procent van het Bruto Binnenlands Product, terwijl de statuten van de NAVO een bijdrage van 2 procent voorschrijven. Ons land zit al jaren onder die norm.

Tijdens de Amerikaanse verkiezingsrace uit Donald Trump kritiek op het uitgavenpatroon van enkele NAVO-landen. Hij zei zelfs de Amerikaanse steun (deels) in te trekken. “Eigenlijk moeten ze meer geld inbrengen,” vindt Trump. Geen slecht idee, aangezien de NAVO zonder een Amerikaanse bijdrage haar financiële armslag zou kwijtraken.

“Dit is toch niet te geloven hè. Dit is precies waar ik bang voor was. Wat hij hier zegt, is toch volslagen redelijk,” zegt Lubach, die de NAVO omdoopt tot ‘Noord-Amerikanen Verdedigen Ons’.