Spring naar de content

Terugkijken: de soundbites van het Carrédebat

Het Carrédebat was voor de acht deelnemers, met nog anderhalve week tot de verkiezingen, een ware krachtproef. Ze zaten daarnaast vast aan een vast format, maar hoe wisten ze hun punten zo goed mogelijk over te brengen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Lodewijk Asscher, Sybrand Buma, Jesse Klaver, Henk Krol. Alexander Pechtold, Emile Roemer, Mark Rutte en Marianne Thieme vochten als we de presentatoren van het Carrédebat zouden moeten geloven ‘tot de laatste stem’. Alle lijsttrekkers kregen de kans zich via presentatieformats van 30 tot 45 seconden de kans hun oplossingen voor te stellen aan het Nederlandse televisiepubliek. Daarnaast werden ze ook een voor een persoonlijk geïnterviewd door RTL-Nieuws-journaliste Diana Matroos.

Het Carrédebat was daarmee een gesloten debat en een perfecte format voor soundbites. Op Twitter deelden de partijen tijdens het debat al uitvoerig video’s van de uppercuts van hun leiders. Wat waren hun speerpunten?

50 Plus

Een nieuwe week, een nieuwe kans. Dat zou best eens in het hoofd van 50Plus-leider Henk Krol zijn rondgegaan. Waar hij afgelopen week stuntelde met terminologieën en bedragen stal hij nu de show op humoristische wijze. Hij wist – ondanks zijn gestuntel met de AOW/WAO-verwarring – juist die AOW-kaart keer op keer te spelen en met succes. Zijn sterkste moment volgens zijn partij? Zijn têteà-tête met Matroos.

PvdA

De PvdA van Lodewijk Asscher zet duidelijk in op een socialere koers voor Nederland. Hij is in ieder geval niet ontevreden over de afgelopen kabinetsperiode. “We hebben er samen met de VVD voor gezorgd dat het land er beter voor staat,” zei hij. Al moet er nog genoeg gebeuren, maar wel – als het even mag – met de Partij van de Arbeid in het kabinet. Asscher: “Ik blijf niet aan de zijlijn staan als in de wereld om ons heen populisten winnen. Dit land is van ons allemaal.”

SP

Emile Roemer en zijn SP zijn al jaren voorstander van een afschaffing van het eigen risico in de zorg. Het was dan ook een kolfje naar de SP-hand dat het debat juist begon met een discussie over het Nederlandse zorgstelsel. CDA-leider Sybrand Buma noemde het afschaffen van het eigen risico een belofte die niet waar te maken is, maar kreeg daarna de wind van voren van Roemer, die zijn collega een ‘stugge boekhouder’ noemde.

CDA

Naast het eigen risico in de zorg, de AOW en de vorige kabinetsperiode kwamen ook de Nederlandse tradities ter sprake. Op dit vlak kwam het CDA van Buma het afgelopen weekend in de publiciteit met het verkiezingsstreven om Nederlandse kinderen verplicht het Wilhelmus te leren in de klas en staand te laten zingen, welteverstaan. Daarnaast moeten we onze waarden in stand houden, vindt hij. “Het gaat erom dat deze polder niet bestaat uit 17 miljoen individuen, maar dat we ook enigszins een eenheid willen zijn. We moeten trots zijn op ons land, trots op onze waarden en trots op onze tradities.” Het is volgens Buma de ‘fout van de linkse partijen’ dat we ons druk maken om het eventuele verdwijnen van onze Nederlandse normen en waarden.

GroenLinks

GroenLinks-leider Jesse Klaver raakte tijdens de traditiestelling in discussie met Buma. Nederland is ook van ons allemaal, stelt hij. Klaver stelt zichzelf ook kwetsbaar op. “Aan één verwensing zal ik nooit wennen. Dat is als mensen tegen mij zeggen: ‘Ik stem niet op jou, want je bent een Marokkaan’, of ‘Rot op naar je eigen land’, of ‘Jouw echte naam is niet Jesse’.  Dit is wat zoveel mensen in ons land meemaken omdat ze een migratieachtergrond hebben en ik vind dat daarvoor moeten staan. Dat is het probleem wat er speelt en daarom vind ik dat onze cultuur onvoldoende beschermd is.”

PvdD

Geen videofragmenten op het Twitterkanaal van de Partij voor de Dieren van Marianne Thieme. De PvdD-lijsttrekster kwam überhaupt niet heel veel aan het woord. Het meeste praatte ze nog wel in gesprek met Matroos. Daarin stelde ze geen premier te willen worden. “Ik droom liever van mijn idealen dan van het premierschap,” stelde ze. Al is ze wanneer de vrijhandelsverdragen TTIP en CETA ter sprake komen bij de pinken. “Europa gaat de verkeerde kant op met vrijhandelsverdragen die het milieubeleid ondergraven en die grote bedrijven de kans geven om mee te schrijven aan wetgeving,” vindt ze.

D66

Europa staat voor het D66 van Alexander Pechtold hoog op de agenda. De D66-lijsstrekker is van mening dat Rutte Europa benadeeld en onderuit heeft gehaald. “Als u steeds als PVV’er praat over Europa, maar als D66’er handelt, laten we dan gewoon meteen iemand van D66 sturen,” stelt hij. We hebben in zijn ogen een premier nodig die inziet dat Europese samenwerking belangrijker is dan ooit.

VVD

Waarop Mark Rutte vinnig reageert: “Meneer Pechtold, u heeft de ambitie om premier te worden. Zal ik u iets vertellen uit mijn ervaring van zesenhalf jaar als minister-president? Het is uitgesloten dat je perfecte oplossingen vindt in Europa. Van belang is dat we niet alleen praten over onze idealen in de politieke arena en met uw reactie heeft u laten zien dat u er nog niet aan toe bent.”

Dan was er natuurlijk een grote afwezige: Geert Wilders. Hij liet verstek gaan nadat RTL een interview met zijn broer publiceerde. Zijn concurrenten gingen op een humoristische wijze om met de afwezigheid van de PVV-leider.

Na het debat kwam RTL met het nieuws dat Jesse Klaver zijn soundbites het beste over had weten te brengen. Hij kreeg 17,4 procent van de stemmen en bleef daarmee net Alexander Pechtold voor (16,7 procent). Dat gezegd hebbende, stemden er maar 1183 mensen op de vraag wie het debat gewonnen had. Er mag dan het een en ander schorten aan de redenering, maar Klaver zal zich na dit soundbitedebat de morel winnaar voelen.

Update 06-03-2017, 11u14: In een eerder versie stond dat er maar 582 mensen stemden op Jesse Klaver als winnaar van het debat.