Spring naar de content
bron: screenshot VPRO

Terugkijken: VPRO-journalist Tim den Besten zegt sorry tegen PVV’ers

In een televisieshow van Paul de Leeuw noemde VPRO-journalist Tim den Besten PVV’ers herhaaldelijk ‘kutmensen’. Met de documentaire All you need is het spijt me doet hij een poging met hen in gesprek te gaan en zijn excuses aan te bieden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Zijn uitspraak kwam Den Besten hem duur te staan. Zijn inbox vulde zich met haatmails met reacties van boze PVV’ers. Ze vonden het niet kunnen dat hij hen over één kam scheerde. Dat vond hijzelf ook en besloot de documentaire All you need is het spijt me te maken, waarvoor hij PVV-stemmers opzocht.

Stigma

Het merendeel van de gesprekken zijn een mea culpa van de VPRO-man. Al probeert hij verder te gaan dan het bekende stigma rond de achterban van Geert Wilders. Zo vindt Michel Scholten het gek dat hij er in zijn vriendengroep op wordt aangekeken. “Terwijl anderen ook op de partij stemmen, maar er niet voor uitkomen,” vertelt hij.

De Achterhoeker doet een toerisme-opleiding met de specialisatie hospitality. Waarop Tim vraagt: zouden moslims zich in ons land welkom voelen?  “Ik denk dat het een beetje dubbel is, je hebt de mensen die zich goed hebben aangepast en die hebben op dit moment last van degenen die dat niet doen. Zij worden daarop aangekeken.”

Drempel

Ook spreekt hij een juriste, die door haar stemgedrag met de nek aan wordt gekeken in haar woonwijk. “Als je op de PVV stemt, ga je een drempel over en ben je een ander soort,” zegt ze. “Heel gek, terwijl heel veel mensen uit alle lagen van de bevolking op de PVV stemmen. Maar je kan je niet voor uitkomen voor je carrière.”

Dat is de paradox waar veel PVV’ers door het land heen waarschijnlijk mee zitten en waarom ze waarschijnlijk ook zo heftig reageerden op de uitspraak van Den Besten, die nu weet dat niet alle PVV’ers ‘kutmensen’ zijn.

De documentaire is hieronder te bekijken: 

Onderwerpen