Spring naar de content
bron: Screenshot Lubach

Terugkijken: Arjen Lubach ontleedt de politieke zin van de Nederlandse identiteit

De Nederlandse identiteit. Het is volgens politici, opiniemakers en journalisten het thema van de komende verkiezingen. Arjen Lubach beschouwt in Zondag met Lubach hoe we in de verkiezingsrace om zijn gegaan met dit interessante onderwerp.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Aan de ene kant dacht ik: de Nederlandse identiteit is het belangrijkste verkiezingsthema?” zegt presentator Arjen Lubach tijdens Zondag met Lubach. “Natuurlijk, de Noordpool smelt en Syrië staat in brand. Nee, laten we het vooral over onszelf hebben.”  Daarmee raakt hij een snaar. De huidige verkiezingsrace heeft zich gevormd tot een wedstrijdje ‘herontdekken van onze Nederlandse cultuur’. Neem het Wilhelmusvoorstel van CDA-leider Sybrand Buma.

Vraagstukken

Lubach maakt een selectie van de voorstellen van de verschillende politieke stromingen, die in de race zijn voor een plek in het kabinet. “Want,” zo merkt hij op, “het is een vaag, maar heel erg interessant vraagstuk. Het hangt samen met belangrijke thema’s als Europa, vluchtelingen en privacy. Kortom, wat voor land willen we zijn?”

Lubach en zijn redactie vormden een stel tegeltjeswijsheden uit de standpunten van de PVV, VVD, ChristenUnie en het CDA:
“Wie den grond bezaait met friet, verdient den tulp en klompen niet.”
“Maak van uzelf geen paria, voer niet in de sharia.”
“Als het volkslied u niet blieft, wordt u Holland uitgetieft.”

“Maar is dit dan de Nederlandse identiteit?” vraagt Lubach zich af. Zijn conclusie: “Het geeft je hele mooie mogelijkheden om te debatteren over zaken die er werkelijk toe doen. Maar waar mekker je over? Het volkslied, kerstbomen en patat. De Nederlander heeft geen idee wat hij hieraan heeft.”