Spring naar de content
bron: ANP

Het oer-Hollandse tafereel van de stemmende lijsttrekker

De zoektocht naar de Nederlandse identiteit speelde een cruciale rol in de afgelopen campagne. Nu we eindelijk mogen stemmen lijkt een deel van het antwoord zich tentoon te stellen. De stemmende lijsttrekkers, en de plaatjes die het oplevert, bieden een mooie doorsnede van Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wiek van Gemert

Gert-Jan Segers

De lijsttrekker van de ChristenUnie bracht vanmorgen zijn stem uit in Marle. Dit deed hij in de huiskamer van Wim en Elly Westhoff, het kleinste stembureau van Nederland. Dit leverde dit schitterende tafereel op van de goedgevulde huiskamer met kinderen op de grond.

Thierry Baudet

Het andere uiterste vinden we bij Thierry Baudet, de lijsttrekker van Forum voor Democratie. Baudet staat bekend om zijn excentrieke levensstijl en heeft ogenschijnlijk de keuze voor zijn stemlocatie daarop aangepast. In de Posthoornkerk, gebouwd in 1860, ging hij in de weer met het rode potlood. De eigenbenoemde ‘belangrijkste intellectueel van deze tijd’ moest wel gewoon op zijn beurt wachten. Ook dat is Nederland.

Alexander Pechtold

Nederland heeft (helaas) niet alleen gebouwen als de Posthoornkerk. De stembusgang van D66-leider Alexander Pechtold biedt het nodige contrast. In de ietwat troosteloze Belmonteflat in Wageningen stemde Alexander Pechtold vanmorgen. De flat lijkt direct uit de betonmolen te zijn getrokken, niet bepaald om vrolijk van te worden. Toch hebben we in de jaren zestig en zeventig Nederland er vol mee gezet en zijn ze met recht onderdeel van het Hollandse landschap.

Jesse Klaver

De GroenLinks-Jessias ging voor zijn stem langs bij boekhandel Paagman in zijn woonplaats Den Haag. Na een korte selfie met de medewerkers van het stembureau, want Klaver is een hippe jongen, bracht hij zijn stem uit. Selfies in de boekhandel, Nederland anno 2017.

Sybrand Buma

De CDA-lijsttrekker bracht zijn stem uit in een basisschool, de locatie die met recht een verkiezingsklassieker genoemd kan worden. Op de Sint-Maartenschool in het pittoreske Voorburg probeerde hij zo te zien nog wat laatste zieltjes te winnen voor het CDA. Ik vrees voor Buma dat deze potentiële stemmers nog een paar verkiezingen moeten wachten.

Lodewijk Asscher

Onze vice-premier bracht zijn stem uit in zijn woonplaats Amsterdam. In het KHL Koffiehuis kleurde hij een vakje rood. Op Twitter zorgde zijn partijgenoot Ronald Plasterk ervoor dat de matig optimistische hashtag #tochmaarpvda trending topic werd. Het is te hopen dat achter de stem van Lodewijk Asscher meer overtuiging zat.

Kees van der Staaij

De SGP-leider heeft een tactische keuze gemaakt voor een stemlocatie. Niet in een kerk, maar in ‘de School met de Bijbel’ bracht hij zijn stem uit. Wellicht wilde hij de kiezer nog snel duidelijk maken dat Jezus overal is. Dus ook in het stemhokje, of die nou in een gymzaal is of niet.

Henk Krol

Superopa Krol had een vergelijkbare motivatie voor zijn keuze waar te stemmen. In het verpleeg- en verzorgingshuis Archipel Landrijt te Einhoven deed hij zijn burgerplicht. Op die manier hoopte hij toch nog even duidelijk te maken dat niet alleen stemmen, maar ook ouderenzorg een Nederlandse plicht is.

Marianne Thieme

‘s Lands belangrijkste vrouwelijke lijsttrekker bracht haar stem eveneens uit op een school. Basisschool het Kompas in Maarssen was de gelukkige en ontving Thieme. Zij hanteerde vakkundig haar rode potlood, naar niet voordat ze braaf in de rij had gestaan, zoals het de Hollandse knulligheid betaamt.

Geert Wilders

Tegenover deze oer-Hollandse kneuterigheid biedt Wilders het nodige contrast. Hij had het zelf hoogstwaarschijnlijk ook graag anders gezien maar de PVV-leider kan alleen onder zware beveiliging zijn stem uitbrengen. Op basisschool De Walvis werd hij dan ook niet omringt door enthousiaste kinderen, maar door horden beveiligers.

De stemlokalen zijn nog tot 21u00 geopend. U heeft nog even de tijd om een mooie stemlocatie te zoeken.