Spring naar de content
bron: ANP/EPA/Christophe Petit Tesson

Is het nu eindelijk gedaan met die methadonmodellen op de catwalk?

Wekelijks neemt Alexandra Besuijen op deze website de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week: Methadonmodellen en namaak-LEGO die niet voor kinderen is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen
Beeld:

Methadonmodellen

O ja, krijgen we dát weer! Waren we het er net zo’n beetje met zijn allen over eens dat we genoeg hadden van die magere meiden in modebladen en op catwalks – met hun ribbenkastjes en skelethoofdjes – vliegen nu opeens de uitgemergelde jongetjes ons om de oren! Eerder dit jaar werkte modehuis Palomo Spain hevig op de lachspieren met zijn wintercollectie 2017 en tijdens de Parijse modeweek voor mannen van vorige week, zien de meeste jongens er ook weer uit alsof ze bij de methadonbus vandaan komen in plaats van het modellenbureau.

En ook Pringle of Scotland, het luxueuze Schotse wollenkledingmerk, toont zijn collectie op knaapjes die nauwelijks vlees op de botten hebben. Geef mij een sexy roodharige, gespierde Schot in een kilt anytime! Zo’n trui past daar goed bij?

Nou ben ik helemaal niet zo’n vrouw die constant roept dat ze trots is op haar rondingen – je hebt rondingen en vetrollen en helaas heb ik alle twee – en ik begrijp ook wel dat kleding wat beter toont als het model dun is en dat de catwalk niet pretendeert de echte wereld te zijn, maar kom op zeg! Te gek kan ook. Ik ben echt helemaal klaar met die dunne dijtjes en die chagrijnige koppen m/v – dat krijg je als je moet leven van een appel en twintig sigaretten per dag – en pleit hartstochtelijk voor iets levensechter typetjes op het plankier. Dan kijk ik tenminste naar de kleren en wil ik niet de hele tijd iemand in een badje Brinta stoppen…

Beeld:

Poverty porn

Nee, dan Demna Gvasalia van modecollectief Vetements. Hij wil voorlopig geen shows meer doen en in plaats daarvan fotografeerde hij ‘gewone mensen’ – jong, oud, hele gezinnen – op straat in zijn nieuwe woonplaats Zürich voor zijn lente/zomercollectie 2018. Met een bijzonder resultaat, kun je wel zeggen. De commentaren op Twitter en Facebook logen er niet om: men vond het of helemaal geweldig of volkomen gruwelijk: ‘Thriftstore haphazardness’, ‘Frankenstein fashion’, ‘misplaced reality’ en mijn favoriet ‘poverty porn’ (waar autocorrect overigens ‘poffertjes porno’ van maakt. Ook lekker). Hoe dan ook, ik vind het fantastisch.

Al eerder sprak ik mijn bewondering voor de man uit, omdat hij mensen ruim driehonderd dollar liet aftikken voor een geel DHL-shirtje, dat op de website van het koeriersbedrijf zelf voor nog geen tientje te koop is. Dan doe je gewoon iets goed. En deze collectie – manmanman – de tuttigste colberts, de vreselijkste broeken, windjacks, de gruwelijkste Umbro sweatshirts… En toch spat het plezier eraf! De Zak van Max in het kwadraat. Normcore to the bone – het ziet er niet uit en toch is het fijn. De modellen mochten kiezen wat ze aantrokken en Gvasalia fotografeerde zelf. Straatmodefotografie zoals het moet en wat mij betreft mag hij hier nog een hele tijd mee doorgaan! En nu even kijken of ik op Marktplaats nog zo’n sweatshirt kan scoren…

En dan nog…

…wat malligheid die deze week in mijn digitale brievenbusje zat. De namaak LEGO-set Falcon Commanders, waarin de antiterreurpolitie het opneemt tegen in het zwarte geklede IS-poppetjes. Compleet met bloederig afgehakt hoofd. Niet fijntjes, maar natuurlijk wel een geweldig collector’s item. En dat voor nog geen tien dollar. Helaas vermeldt geen van de boze krantenstukjes het webadres van de betreffende firma. Ik hou mij aanbevolen.

Wel makkelijk verkrijgbaar (maar doe het in godsnaam níet!) de kruisloze spijkerbroek van het jeanslabel Y/Project. In feite niet meer dan een denim jarretelle met dito beenwarmers. Het label gaf ons al eerder deze werkelijk gruwelijke jeans, maar het kan blijkbaar nog erger. Hooguit te dragen door dikbillige hiphopvideoclipbimbo’s en zelfs dán nog een tikkie te ordi. Kosten dezes 570 dollar. Tja…