Spring naar de content
bron: ANP/Robin Utrecht

Gaat het wel goed met Henk – De Sluipmoordenaar – Kamp?

Is demissionair minister Henk Kamp van het padje? Ligt het Groningen-dossier hem te zwaar op de maag? Heeft hij de commotie over zijn vermeende betrokkenheid bij het omkoopschandaal rond auto-importeur Pon moeten bekopen met een zware depressie? Een recente foto van ‘De Sluipmoordenaar’, een bijnaam die Kamp dankt aan zijn vol=vol-politiek, doet het ergste vermoeden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Uw columnist bivakkeerde de afgelopen weken in den vreemde. Op Pag in Kroatië om precies te zijn, een voormalig schiereiland waar de plaatselijke bevolking de kost verdient met het melken van schapen en toeristen. Vooral Britse jongeren die zich op Zrce Party Beach voor het eerst van hun leven — los van mum and dad — voor een habbekrats bekwamen in de kunst van het comazuipen en -neuken. Ook de aanstaande en ik raakten er per toeval verzeild.

We wisten niet wat we zagen en vooral: hoe snel we het terrein weer moesten verlaten. Niet dat we vies zijn van een koude klets. En ook het consumeren van de vleselijk lust zijn we nog niet verleerd. Maar een kennismaking met de Kroatische zedenpolitie, daarin hadden we geen trek.

Verder was er in en rond Pag geen f*** te doen. Alle tijd om op de iPad ’s ochtends uitgebreid de krant te lezen. Ook aan het thuisfront heerste de rust van het graf. Formateur Herman Tjeenk Willink heeft het stokje overgedragen aan Gerrit Zalm; aan hem de twijfelachtige eer de rekkelijken van D66 en een preciezen van de CU op een lijn te krijgen – iets wat ook Gerrit niet gaat lukken. Lodewijk, kom er maar in jongen! En, zo deduceerden we uit de pagina’s vol voorbeschouwingen. Ook de Tour gaat weer van start. Zonder Nederlandse favorieten. Dumoulin en Kruiswijk vieren liever vakantie. Geef ze eens ongelijk.

Henk Kamp
Beeld:

Foto

Meest intrigerend: de foto van Henk Kamp, gemaakt door ANP-fotograaf Robin Utrecht, afgelopen zaterdag te bewonderen in de Volkskrant. Een prachtige en tegelijkertijd alarmerende prent; ook in de papieren editie kon ik er bij terugkomst in Nederland gisteren mijn ogen niet vanaf houden.

Wat was Henk Kamp hier in vredesnaam aan het doen? Gaat het wel goed met hem? We zien de bewindsman op het Binnenhof uit zijn dienstauto stappen, een zwarte BMW530, op weg naar de ministerraad. Maar waarom maakt hij van die rare gebaren? Vanwaar dat bedenkelijke gezicht?

Henk Kamp zit op tangoles. Tussen de bedrijven door oefent hij regelmatig wat pasjes. Dan wordt hij wat losser in de heupen. Voor zijn imago kan het ook geen kwaad

Een aantal scenario’s schoten me door het hoofd:

Tangoles

Henk Kamp zit op dansles. Hij is de laatste weken zo gespannen. Groningen, het corruptieschandaal, de moeizame formatiebesprekingen, iedere werkdag klokslag 07.00 uur achter het bureau: het wordt hem allemaal een beetje teveel. Tijd om wat meer te ontspannen, meende Linda, zijn vrouw. Dus bekwaamt hij zich samen met haar iedere zaterdagavond in zijn woonplaats Diepenheim bij de plaatselijke dansschool in de beginselen van de Argentijnse tango. Tussen de bedrijven door oefent hij regelmatig wat pasjes. Dan wordt hij wat losser in de heupen. Voor zijn harde, rechtlijnige imago kan het ook geen kwaad.

Het Audi-scenario

De bewindsman heeft last van zijn rug en schouders. De vele uren op de achterbank van de dienstauto eisen hun tol. Hier komt hij bijvoorbeeld net van een partijbijeenkomst in Groningen – heen en weer toch een zit van bijna 5 uur. En dan mag hij nog van geluk spreken. Dankzij de motorescorte – de ministerraad begin altijd stipt op tijd – had hij grotendeels vrij baan. Wat dat betreft denkt Kamp dikwijls met heimwee terug aan zijn voormalige dienstauto, een Audi A6.

En ook die Audi TT, zijn voormalige privé-auto, zat een stuk comfortabeler. Toen hij in 2013 opnieuw minister werd wilde hij graag weer een Audi. Maar dat leek gezien de commotie rondom het omkoopschandaal rond VW- en Audi-importeur Pon niet zo’n goed idee. Dan maar een BMW530. Wel heeft hij de vering van die bolide laten finetunen. Helaas zonder noemenswaardig effect. Gelukkig gloort en binnenkort verbetering. Als er een kabinet-Rutte III komt is dat zonder hem; kan hij eindelijk weer een Audi aanschaffen.

Gelukkig gloort en binnenkort verbetering. Als er een kabinet-Rutte III komt is dat zonder Kamp; kan hij eindelijk weer een Audi aanschaffen.

Het colbertscenario

Zag ik misschien nog een iets over het hoofd? Ik legde de foto voor aan de aanstaande – ik heet per slot van rekening geen Hans Aarsman.

‘Het is zijn colbert,’ lachte ze.
Ik: ‘Zijn colbert?’
‘Ja, die trekt hij aan en hij doet zijn schouders omhoog zodat hij goed valt.’
‘Maar waarom kijkt hij daarbij dan zo bedenkelijk?’

Misschien heeft hij tijdens die partijbijeenkomst in de haast per ongeluk het verkeerde colbert meegenomen; die van Zijlstra of Dijkhoff

‘Misschien ís het zijn jasje wel helemaal niet. Misschien heeft hij tijdens die partijbijeenkomst in de haast per ongeluk het verkeerde colbert meegenomen; die van Zijlstra of Dijkhoff. Weet ik veel.’
‘Maar het blijft een sublieme foto.’
‘Ja, duh!’

Onderwerpen