Spring naar de content
bron: Pix Features/ HP/De Tijd

Hanina, Anja, Anne Fleur en Jetta zijn de Eichmannen van deze tijd

Sterker nog: je zal ze maar als Aufseherin hebben. Grapje! De lezer snapt natuurlijk meteen dat ik met deze titel wil provoceren en kwetsen. Ordinaire clickbait dus en niet eens grappig bedoeld want over de oorlog maak je geen grappen, zo ben ik althans opgevoed.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

De titel is een subtiele verwijzing naar de enorme rel rond Hugo Brandt Corstius, de pappa van Aaf en Jelle. HBC had als columnist voor de Volkskrant en Vrij Nederland het kwetsen tot instrument gemaakt. Over Onno Ruding, toenmalige minister van Financiën, schreef hij in 1984: “Alle technieken die bij de jodenvervolging speelden, zijn nu bij de jacht op de minima te bezichtigen. De joden een ster? De bijstanders een pasje. De ondankbaren moeten verhongeren. Verhongeren duurt te lang. Vergassen is beter. Ruding is de Eichmann van onze tijd.”

Het plan van Ruding om mensen die geen moeite deden om uit de bijstand te raken te korten noemde hij ‘de Endlösung’.

Als ik nu schrijf dat Jetta Klijnsma een hedendaagse Ilsa ‘She Wolf of the SS’ is, krijg ik enkel de lachers op mijn hand, en zeer vermoedelijk steunbetuigingen van Hanina, Anja en Anne Fleur.

Ik ben altijd fan geweest van Brandt Corstius. En van Jan Blokker, W.F. Hermans en Renate Rubinstein. Ook van Theo van Gogh, ook al vond ik hem wat prozaïscher dan de eerdergenoemden. Een goede columnist moet sarren en rellen. Of hij of zij links of rechts is doet er niet toe. Mijn grote voorbeeld wat dat betreft is Jacques Gans.Bij hem denk ik altijd: beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

Het belangrijkst van een column vind ik dat die perfect geschreven moet zijn. De vorm is belangrijker dan de inhoud en daar zijn mijn wekelijkse cursiefjes in HP/de Tijd en de Volkskrant het levende bewijs van.

Het gros van de huidige columns in de ‘bourgeois media’ bestaat uit preken, zedenleren en dwingende stemadviezen. Gespeend van enige humor dus en, veel erger, allerbelabberdst geschreven. Hanina Ajarai is de exponent van dit alles. Dat ze geen humor heeft, is logisch.
Lees dit en u weet waarom.

Het dieptepunt van Marokkaans-mohammedaanse humor was natuurlijk Soundos el Ahmadi bij DWDD. Dit optreden van haar was zo tenenkrullend – en krommend dat zelfs Matthijs inzag dat de gelovige grollenbakster stante pede ontslagen moest worden.

Het deed mij denken aan een interview dat ik ooit las met een Marokkaanse bandparodist. Gevraagd werd of er taboes waren in zijn show, waarop hij met droge ogen antwoordde: ik maak geen grappen over mijn ouders, seks, Allah, de Profeet en de Koran. Verder mag alles!

Nog eerder hoor je Andries Knevel tien keer godverdomme roepen op de EO-jongerenlanddag dan dat een vrome Marokkaanse moslim een keigoeie grap maakt.

Het kattebelletje van Ajarai over MH17 en Nouri was vooral hemeltergend verschrikkelijk geschreven, het niveau van een ingezonden brief in de Tina of voor mijn part in de Bobo als die nog bestaat.

De reacties die volgden op haar stukkie, waren voorspelbaar. Anne Fleur Dekker nam het ongezien op voor Ajarai want de kritiek op de ster van het Algemeen Dagblad was natuurlijk pure islamofobie en vrouwenhaat. Bij Anne weet ik al een week van tevoren wat ze gaat schrijven, want ze is zo voorspelbaar als het Journaal.

A.F. is voor gendervrije toiletten, tegen gluten, tegen Trump, voor veganisme, tegen Zwarte Piet, voor klimaat, voor antifascisten, tegen werken en last but not least tegen jodenmensen want die zijn de wortel van al het kwaad (die noemt ze dan gemakshalve zionisten). Judeofobie bindt de infanteristen van het armetierige leger der Social Justice Warriors, let maar eens goed op tijdens een willekeurige demonstratie tegen Zwarte Piet of tegen roze en blauwe gestampte muisjes na de geboorte van een baby (m/v/).

Daar staan Sylvana, Anja Meulenbelt, Aboujahjah, Sunny Bergman, Greetje Duisenberg, Anne Fleur Dekker en Peter Breedveld gebroederlijk en gezusterlijk naast elkaar onder de Hamas-vlaggen, naast die Jerry Luther King uit de Bijlmer (die vorige week als een levende missiespaarpot geld bij elkaar bedelde voor een of andere boete van Justitie).

Daarom klopt het verhaal ook niet van Hanina, dat het hemd nader dan de rok is. Want als er een Palestijns kindje in Gaza over een blik kikkererwten struikelt, krijst ze net als haar soortgenoten moord en brand. Dat is natuurlijk ook veel erger dan de slachtoffers van de aanslag op de MH17, maar kom niet aan met dat slappe gelul over Nouri. Tfoe. Dat ze geen enkele empathie heeft voor kaaskopkaffers, is haar goed recht. Alleen vergat ze dat er ook nog mohammedanen aan boord waren. Geen sloebers uit haar geliefde Gazastrook, maar toch…

Het gaat mij te ver om mijn collega-columniste een hedendaagse Eichmann te noemen (dat is Anja Meulenbelt) maar omdat ik ook niet de beroerdste ben, noem ik haar liefdevol: de mohammedaanse Peppie en Kokkie van het Algemeen Dagblad. Is het u overigens opgevallen dat ze sprekend op Paul de Leeuw in habijt lijkt?

Onderwerpen