Toekomstig vice-premier Kajsa Ollongren bewaart altijd de rust

Astrid Theunissen 28 jul 2017 Politiek

Haar partij D66 eindigt op het pluche, en de kans — volgens Haagse bronnen — is groot dat Kajsa Ollongren (50) vice-premier wordt. De huidige interim-burgemeester van Amsterdam krijgt die rol naar alle waarschijnlijkheid samen met CDA’er Hugo de Jonge en Carola Schouten van de ChristenUnie. Wie is deze D66-coryfee? In de laatste editie van HP/De Stijl stond onderstaand interview met Ollongren van Astrid Theunissen. 

Beeld: Paul Tolenaar

“Ik heb de afgelopen weken vaak aan een uitspraak van Christine Lagarde gedacht. ‘Wat als Lehman Brothers Lehman Sisters zou hebben geheten?’ Dan was die financiële crisis er niet geweest, constateerde Lagarde. Dat is wat overdreven, maar ik ben inmiddels ook tot de conclusie gekomen dat mannen en vrouwen echt verschillend zijn, waardoor diversiteit op de werkvloer en gemengde teams gegarandeerd een andere dynamiek en andere inzichten opleveren.”

Vrouwen denken minder aan zichzelf en meer aan het doel, is haar ervaring. “Mannen hebben grotere ego’s. Dat kan functioneel zijn, maar het kan ze ook in de weg zitten. Je moet wel nog over je eigen schaduw heen kunnen stappen als je een gezamenlijk doel wilt bereiken. Vrouwen zijn pragmatischer en minder geïnteresseerd in het strategische spel zoals dat in de formatie wordt gespeeld.”

Haar handen gaan ervan jeuken, Ollongren kent het spel.

Reageer op artikel:
Toekomstig vice-premier Kajsa Ollongren bewaart altijd de rust
Sluiten