Spring naar de content
bron: Pauw

Terugkijken: politiek watcher Wouter de Winther onthult namen nieuwe ministers

“Het spel is op de wagen,” is in wielerland een gevleugelde uitspraak voor het ontvlammen van een koers. Er wordt dan door commentatoren snel gekeken naar de poppetjes die vooraan rijden. Op dit moment is in ons land het spel ook op de wagen, maar dan op politiek vlak. Volgende week vrijdag moet er namelijk een kabinet op het bordes staan. Het invullen van de poppetjes begint desgewenst ook steeds meer vorm te krijgen. Zo onthulde Telegraaf-journalist Wouter de Winther in Pauw de eerste namen voor de baan als minister.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Volgens de chef politiek van de Telegraaf is het geen sinecure om mensen te vinden die — na het vorige kabinet — hun hoofd op het ministeriële hakblok willen leggen. “Op zich is het fijn dat er nog mensen minister willen in ons land,” zegt De Winter bij Pauw. “Het is tegenwoordig niet echt een baan waar je naar uitkijkt.”

Zijn krant onthulde gisteren (maandag, red.) de eerste twee vrij zekere namen in het ministersspel. Volgens de Telegraaf worden VVD’ers Eric Wiebes en Halbe Zijlstra respectievelijk minister van Economische Zaken en Klimaat en minister van Buitenlandse Zaken. De Winther: “Buitenlandse zaken is een oude liefde van Zijlstra. Hij heeft veel gereisd en in veel landen zaken gedaan. Al is hij geen opperdiplomaat, omdat hij van zijn hart geen moordkuil maakt.”

De tekst gaat hieronder verder

Eric Wiebes — ja, die man van de mislukte hervorming van de Belastingdienst — zou volgens De Winther perfect op de post Economische Zaken en Klimaat passen. “Wiebes is apolitiek. Hij moet in zijn nieuwe rol veel gaan onderhandelen met oppositiepartijen als GroenLinks.”

Minister van Financiën

Daarnaast is er in het namenspel veel onzekerheid. Al gaat de onbekende CDA-senator Wopke Hoekstra naar alle waarschijnlijkheid de ministerspost op het ministerie van Financiën toegewezen krijgen. De Winther: “Dat is echt de coming man van het CDA. Hij heeft onder meer het verkiezingsprogramma geschreven, en lijkt vrij zeker die positie te krijgen.”

Ook D66’er Ingrid van Engelshoven maakt volgens De Winther een goede kans op een ministerspost. “Zij is nog niet bekend in de landelijke politiek, maar zij was partijvoorzitter in hele slechte tijden voor de partij en heeft samen met Alexander Pechtold D66 weer opgebouwd. Het zou me niets verbazen als zij de onderwijspost krijgt.”

De komende dagen zal het geschuif aanhouden. Wordt vervolgd.

Het hele fragment is hier of hieronder te bekijken. 

Onderwerpen