Spring naar de content
bron: KRONCRV/Keuringsdienst van Waarde

Terugkijken: Keuringsdienst weet hoe alle wijnen prijswinnaars worden

Proost, het weekend staat weer voor de deur. Al begint het weekend niet voor de Keuringsdienst van Waarde met een onthulling is gekomen. Deze week duikt het onderzoeksprogramma de wereld van de wijn en de wijnprijzen in.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Op het etiket van bijvoorbeeld een flesje cabernet sauvignon prijkt namelijk geregeld een extra sticker. Deze vignetje toont aan dat de wijn op een van de vele wijnconcours in de prijzen is gevallen. Een prijswinnaar moet natuurlijk beter zijn en consumenten zijn daar gevoelig voor. Die ene euro extra – bij wijze van spreken – maakt dan niet uit.

25 euro per sticker

Echter blijken veel van deze wijnwedstrijden een wassen neus te zijn. Neem The International Wine Challenge in Wenen. Marijn Frank van de Keuringsdienst gaat op pad met de juryleden van deze Oostenrijkse wedstrijd waar 10.000 wijnen meedoen. De juryleden proeven aan de lopende band wijn, maar blijken geen wijnboeren en zelfs geen professionele wijnproevers te zijn.

In de stad van Sisi is een rol awardstickers namelijk te koop. Voor 25 euro koopt de wijnboer duizend stickers. Ook bij andere internationale concours is het niet zo moeilijk om een sticker te ‘winnen’.

Goede wijn

In de uitzending maakt wijnkenner Harold Hamersma korte metten met de wijnmedailles. Let niet op de gouden stickers, als je goede wijn wilt, stelt hij. “In de atletiek krijg je één gouden medaille. Bij wijnwedstrijden worden er geregeld 223 gouden medailles winnen,” zegt hij.

Let dus de volgende keer bij het wijnschap of bij de slijter dus niet op de prijzenstickers op de wijn. U kunt namelijk van een koude kermis thuiskomen.

De hele uitzending is hier of door op onderstaande afbeelding te klikken te bekijken.

Wijn
Beeld: