Spring naar de content
bron: Time Magazine

Trump vs. Time: hoe de president zichzelf weer tot Persoon van het jaar benoemt

Dat Donald Trump graag de waarheid naar zijn hand zet, is niets nieuws. Zo blunderde de Amerikaanse president deze week opnieuw door te stellen dat hij de benoeming tot person of the year van Time magazine afwees. Of dat echt is hoe de vork in de steel zit? “Not so much.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Bovenstaande tweet verstuurde Trump afgelopen vrijdag. Het bericht zinde Time niet bepaald, en de redactie van het tijdschrift reageerde binnen twee uur met een korte, maar duidelijke tweet:

De tekst gaat onder de tweet verder. 

Alan Murray, de redactiechef van Time haalde harder uit naar de Amerikaanse president. “Hier is niets van waar,” tweette hij. Vorig jaar werd de Amerikaanse president wel degelijk verkozen tot meest invloedrijke persoon van het jaar. Hier ontstond toentertijd een hoop ophef over. Hij zou namelijk niet geschikt zijn in vergelijking met de winnaars van afgelopen jaren.

Trump
Beeld:

Gecompliceerde relatie

Trump heeft een gecompliceerde relatie met het Amerikaanse magazine. Afgelopen juni kwam het genante nieuwtje naar boven dat Trump nepcovers van Time magazine had opgehangen in een aantal van zijn golfclubs, waar het hoofd van de Amerikaanse president op prijkte.

Drie maanden daarvoor, in een interview met Time, riep Trump zelfverzekerd: “Ik ga ervan uit dat dit een coververhaal wordt, heb ik het record al gevestigd? Ik denk het. Covers, niemand heeft meer covers gehad.” Nou, niet bepaald dus. Oud-president Richard Nixon stond nog steeds vaker op Time-covers: 55 keer maar liefst. Trump verscheen veertien keer op de cover van het blad.

De vete tussen Trump en Time roept een plaatsvervangend gevoel van schaamte op voor de president. Tegelijkertijd is de houding van de Amerikaanse president tegen Time in lijn met zijn Twitter-gedrag van de afgelopen dagen.

De tekst gaat onder de tweet verder. 

Kleine kans

Het begint er bijna op te lijken dat Trump de schijn hoog probeert te houden voor de buitenwereld, omdat het presidentschap hem misschien toch een beetje tegenvalt. Goed, laten we eerlijk zijn: sinds zijn aanstelling is er sprake van een flinke groei van banen in Amerika, en doet de economie het goed.

Tegelijkertijd maakte CNN begin deze maand bekend dat Trump niet bepaald in populariteit is gestegen: 58 procent van de deelnemers aan een enquête van de omroep keurt de manier waarop de Amerikaanse president zijn ambt vervult af. En dit blijkt ook uit de poll van Time magazine over de verkiezing van de meest invloedrijke persoon.

Een schampere 2 procent ziet de tweede benoeming van Trump als Person of the year zitten.

Onderwerpen