Jong collectief wil de modewereld meesleuren in eigen visuele wereld

Das Leben am Haverkamp wil alles anders

De mode-industrie zit aan haar tradities vastgeklonken. Vier jonge ontwerpers, verenigd in Das Leben am Haverkamp, willen het helemaal anders doen: zestigplussers als model, werken met epoxy en een tableau vivant in plaats van een catwalk. Hun eerste show sloeg in als een bom. “We willen mensen meesleuren in die visuele wereld van ons.”

Cruise collection van Das Leben Am Haverkamp. Beeld: Das Leben Am Haverkamp

Spannend. Zeldzaam. Overdonderend. helemaal niets gebeurt, maar voor hen was het een plek. De modepers kwam superlatieven tekort voor de eerste grote show van Das Leben am Haverkamp, afgelopen januari tijdens de Amsterdam Fashion Week.

De naam roept associaties op met obscure Duitse new wave-bandjes uit de jaren tachtig, maar achter Das Leben am Haverkamp gaan gewoon vier piepjonge mode-ontwerpers schuil. Ze studeerden allemaal af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Anouk van Klaveren (26), Dewi Bekker (27), Gino Anthonisse (28) en Christa van der Meer (29) deelden na hun afstuderen een atelier: twee lokalen in een oude school aan de Haverkamp, een straat in de Haagse buitenwijk Mariahoeve. Het is een wijk waar gewoonlijk waar hun creativiteit explodeerde. “Bovendien hebben ze daar de beste friet van Den Haag. Jack Snack. Zijn we op grootgebracht,” zegt Anouk.

Inmiddels is het ontwerperscollectief genomineerd voor een Dutch Design Award en voor de Young Designer Award, is er een tentoonstelling in het Centraal Museum en hebben ze meegedaan aan een groepsexpositie in het Chinese Chengdu. Een solo-expositie in het Zeeuws Museum zit er volgend jaar aan te komen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

Renate van der Zee