Spring naar de content
bron: ANP/Lex van Lieshout

De ultieme gids voor uw ecologisch verantwoorde kerstboom

U scheidt uw afval netjes, brengt elke week het glas weg en spaart het oud papier op. Alles om een steentje bij te dragen aan het verbeteren van het milieu. Maar hoe zit dat met dat grote, groene monster dat we elk december onze huiskamer inzeulen?  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink
Kerstboom
Beeld:

Al die miljoenen bomen die tijdens de feestdagen uit de grond gerukt worden zijn vast ook geen pretje voor het klimaat, en zo’n plastic neppert al helemaal niet. Wat kunt u doen? Deze ultieme gids voor uw ecologisch verantwoorde kerstboom lezen bijvoorbeeld, om te beginnen.

Er zijn verschillende mogelijkheden. Neem het kerstbomenadoptiebedrijf. Zij verzorgen uw boompje het hele jaar, waarna u deze weer op kunt halen wanneer de tijd rijp is.

Er zijn tegenwoordig ook kerstbomen die milieuvriendelijk gekweekt worden, zonder kunstmest en met zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Deze bomen hebben het Europese keurmerk voor biologisch (het groene blaadje) of het zogenaamde Milieukeur.

Adopteer een kerstboom

Om nog even terug te komen op de mogelijkheid om een kerstboom te adopteren: door het hele land zijn er inmiddels negentien uitgifte- en adoptiepunten waar u uw kerstboompje kunt stallen en weer ophalen. Het bedrijf ‘Adopteer een kerstboom’ doet daarnaast haar uiterste best om de boom te verzorgen. Overigens overleeft 80 tot 90 procent van de bomen de kerstperiode.

En dan het antwoord op de prangende vraag: wat is nou slechter? Een echte of een nepboom? Een kunstkerstboom gaat volgens onderzoekers gemiddeld zo’n 10 jaar mee. De belasting op het klimaat door de productie en afvalverwerking van een kunstboom ligt weliswaar hoger dan die door een levende boom, maar de langere levensduur van een kunstkerstboom compenseert dat weer.

Meestal wordt een kunstboom namelijk tussen de 9 en 17 jaar oud volgens Milieu Centraal. Het nadeel van een kunstboom is dat ze vaak PVC en brandvertragers bevatten, die allebei erg slecht zijn voor het milieu.

Het liefst gaat u dus, met oog op de échte kerstgedachte, voor een boom met kluit die u een aantal jaren kunt gebruiken.

Onderwerpen