Spring naar de content
bron: Kevin van Vliet

Rob Scholte: ‘Dit heeft giga-consequenties voor mijn hele leven’

class="p1">Hoe nu verder met Rob Scholte, de kunstenaar die dinsdag zijn museum, woning en kunstverzameling verloor? De gemeente Den Helder legde beslag op het oude postkantoor waaruit hij weigerde te vertrekken. Wanneer Scholte zijn collectie terugziet is, en hoeveel ervan, is nog maar de vraag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

“We werden weggesleept als joden,” laat Scholte weten vanaf een ‘vertrouwd adres’ buiten Den Helder, waar hij nu met vrouw en kinderen verblijft. “Ze stonden de keuken al af te breken. Mijn vrouw kon nog net wat schoolboeken bij elkaar grijpen. Ik heb mijn computer kunnen meenemen. Verder heb ik alleen de kleren die ik aanhad. Zelfs mijn rolstoelspullen heb ik niet kunnen pakken, voor het geval ik een lekke band krijg.”

Scholte kreeg het oude postkantoor in Den Helder in 2008 van de gemeente, in bruikleen. In 2013 opende Scholte er zijn Rob Scholte Museum voor het publiek, waarna er een slepende juridische procedure volgde tussen Scholte en gemeente, onder meer over de gesloten overeenkomst. In hoger beroep oordeelde het hof van Amsterdam in maart dat Scholte uiterlijk vrijdag 13 april zijn woon- en werkruimte moest verlaten. Dat deed hij, zoals aangekondigd, niet.

Dinsdagmiddag om drie uur ‘s middags stond de deurwaarder met de politie bij Scholte op de stoep. Twee keer werd hij naar eigen zeggen gevorderd het pand te verlaten. De derde keer werd hij weggevoerd. Scholte kreeg een gebiedsverbod van tweehonderd meter; de sloten zijn inmiddels vervangen. Het pand wordt nog ontruimd en klaargemaakt voor de nieuwe koper.

De collectie van Scholte is nu, met hulp van kunsttransporteur Imming Logistics, ondergebracht in een depot. Met de verzameling wil de gemeente Scholte’s achterstallige betaling en de ontruimingskosten verrekenen. De betalingsachterstand van Scholte (water- en energiekosten) bedraagt 19.000 euro. De rekening van de ontruimingskosten heeft Scholte zojuist ontvangen. Een enorm bedrag dat hij niet kan betalen zolang hij niet bij zijn kunst kan, meldt hij telefonisch. “Op deze manier kan de burgemeester mij failliet laten verklaren.”

Benno Friedberg, de advocaat van Scholte, stelt dat de collectie veel meer waard is dan de totale vordering. “Maar het kan niet zo zijn dat hij van zijn levenswerk beroofd wordt.”

Scholte houdt de gemeente op zijn beurt aansprakelijk voor materiële en immateriële schade. Hij wil geld zien voor alle kosten die hij tot nu toe heeft gemaakt en houdt de burgemeester van Den Helder persoonlijk aansprakelijk. “Zelfs als achteraf zou blijken dat deze ontruiming geoorloofd was, dan is de manier waarop het is gebeurd ongeoorloofd,” stelt hij. “Er is nooit aangegeven dat de ontruiming zou plaatsvinden en er is met overmacht ontruimd, wat een enorme hoeveelheid kosten met zich meebrengt.”

“Ik heb begin mei een tentoonstelling in de de Antwerpse galerie Keteleer,” vertelt Scholte. “Ik had een selectie moeten maken van tekeningen uit de afgelopen veertig jaar. Dat wordt wel moeilijk nu. Dit heeft giga-consequenties voor mijn hele leven.”

Er lopen nog twee bodemprocedures. Eén vanuit Scholte, één vanuit de gemeente Den Helder. Er zijn nog geen zittingsdata vastgesteld.

Onderwerpen