Spring naar de content
bron: KRO/NCRV/Robin du Puy

Waar blijft de spannende Margriet van der Linden?

Margriet van der Linden is vanaf deze week met haar praatprogramma te zien als vervanger van Matthijs van Nieuwkerk op de vooravond van NPO1. Wij gaan na alle nette publiciteit op zoek naar het scherpe randje van Van der Linden. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

In januari 2014 blikt Van der Linden in Trouw terug op haar vier jaren als hoofdredacteur van het feministische blad Opzij. Het jaar ervoor stond toevallig in het teken van de lustpil voor vrouwen, maar was dat een goed idee? Van der Linden betwijfelt het.

Margriet’s Huishoudpil

“Misschien is een huishoudpil beter; dat als je die neemt, je zin krijgt om het huis op te ruimen,” stelt ze. “Wat ik griezelig vind aan die lustpillen is dat ze binnen de kortste keren stiekem in bars in glazen worden gedaan. Om op mijn thema seksueel geweld terug te komen, dan bestaat het gevaar dat verkeerde types denken: nou joh, een pilletje erin en hup.”

“Ik vind het iets aanmatigends hebben. Een vrouw moet gewoon kunnen denken: ik ben al de hele dag luizenmoeder geweest, laat mij vanavond maar eventjes niet die Viva-verschillen ontdekken.”

‘Ik douchte met de douchegel van Chris Zegers.’

De douchegel van Chris

In 2015 doet Van der Linden mee aan het programma Wie is de Mol?, waarin zij een kamer deelt met presentator Chris Zegers. Na diens vertrek is het toch wel opvallend leeg in de kamer. Bij RTL Late Night vertelt ze over haar zoektocht naar een aandenken aan Chris.

“Ik kwam terug op de kamer. Het was daar heel doods en leeg. Toen ben ik daar doorheen gaan lopen, want het was een ruime kamer, op zoek naar iets van Chris. (…) Let op, want zo intiem waren we. Dus ik kwam in die badkamer en vond daar z’n flacon douchegel. Dat had ‘ie achtergelaten. En ik heb dit nog nooit verteld, maar de volgende dag speelden we de finale en zouden wij onderling weten wie de mol zou zijn. ‘s Ochtend heb ik me gedoucht met de douchegel van Chris Zegers. En toen dacht ik: Chris, je bent toch nog een beetje bij mij.”

De tekst gaat hieronder verder. 

Lieve God

In 2015 publiceert Van der Linden haar debuutroman De liefde nietover het meisje ‘M’, dat met haar geloof breekt. Over haar eigen jeugd in een gereformeerd gezin, spreekt ze met NRC-journalist Rinskje Koelewijn.

“Zes, zeven jaar geleden ging ik Karen Armstrong interviewen, ze had een dik boek geschreven over God. Ik realiseerde me dat er intrinsiek niets veranderd was aan het godsbeeld uit mijn jeugd. Vroeger vond ik God een lieve man, wiens toorn ik vreesde. Als volwassen vrouw was ik pisnijdig op diezelfde godsfiguur.”

Ze had zich, net als sommige studiegenoten, bij een wat tolerantere kerkgemeenschap kunnen aansluiten. “Maar andere software erin douwen had geen zin. Het was meer een kwestie van alles deleten. En toen mijn godsbeeld was gewist, was mijn woede over.”

M is vanaf vanavond om 19.00 uur te zien op NPO1.