Spring naar de content
bron: matthias giesen

Alcohol in de ban: geheelonthouding als nieuwe norm?

Eén glas alcohol is al slecht voor de gezondheid, zo stond onlangs in de krant. Zal drank de weg gaan van de sigaretten en wordt geheelonthouding de nieuwe norm? Of nemen we er nog eentje? ‘Alcohol lijkt een wondermiddel. Maar uiteindelijk voegt het niets aan het leven toe.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

“Het begint bij een glas per dag,” stond anderhalf jaar geleden boven een interview met hoogleraar psychiatrie René Kahn in NRC Handelsblad. Elke druppel drank is ongezond, was de boodschap. Steeds meer onderzoek toonde overtuigend aan – steeds overtuigender – dat met elk glas bier of wijn – per dag, per week – de kans op kanker, hartfalen en beroertes met sprongen toeneemt. Zodoende adviseert de Gezondheidsraad sinds november 2015 om niet meer dan één glas per dag, maar nog liever helemaal niet meer te drinken.

Nul glazen. Dat is wel heel weinig. “Het eindigt bij een glas per dag,” had ook boven het interview met Kahn kunnen staan. In de afgelopen decennia zijn de richtlijnen voor ‘verantwoord’ alcoholgebruik in stapjes naar beneden bijgesteld, van maximaal drie glazen voor mannen en twee voor vrouwen vóór 2006 (twee dagen per week niets), via maximaal twee en één met ingang van dat jaar, naar nu dus nul, of als je het echt niet laten kunt voor beide seksen één, het laatste glas voor de drooglegging van gezondheidswege. Vrijwillig, vooralsnog.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap