Spring naar de content
bron: ANP/Robin Utrecht

Heeft iemand nog een vraag voor Rutte aan Trump?

Bijna alle Nederlanders willen Donald Trump graag wat vragen, blijkt uit een blik op het Twitterkanaal van de Amerikaanse president. Op maandag 2 juli is het zover: Mark Rutte ontmoet dan Donald Trump. De belangrijkste man van Nederland ontmoet de belangrijkste man van de Verenigde Staten. Dé kans om Trump wat te vragen, denken wij, namens de Nederlandse burgers. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet
Trump
Beeld:

Groot nieuws was het, enkele dagen geleden. Premier Mark Rutte zou op de koffie gaan bij Ome Donald. Dat de twee elkaar zouden ontmoeten was al bekend, maar de datum was nog niet vastgesteld. Volgens Het Witte Huis zal op de maandag van het overleg onder meer worden gesproken over veiligheid en de NAVO. Zo verlangt Trump een grotere bijdrage van de leden van het militaire bondgenootschap.

Onze eigen Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) houdt zich meer op de vlakte. In een persbericht schrijft men dat het gaat om een kennismaking met president Trump. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vergezelt Rutte bij het bezoek.

Dat zijn de feiten en daar moet u het mee doen.

Dat doet u niet. Zo ging dat in het verleden ook niet. Het verleden waarin burger zich moest uiten en moesten verenigen in protest. Boos. Protesterend. Op straat. Of in den Staatscourant. Afijn. Welke manier u ook koos – vandaag de dag kan de hele wereld uw stem horen. Vandaag de dag stelt de burger (regerings)leiders namelijk direct vragen via sociale media. Aan Trump, aan Rutte, aan god.

Rutte heeft het deze dagen druk zat. De premier heeft de ambitie om komend weekend snel een eenheid te smeden tijdens een internationale top in Brussel over het migratiebeleid van Europa. Rutte wil noord, oost, zuid en west verenigen. Herenigen. Want Mark weet: zonder gebalde vuist geen antwoord. Op niemand. Laat staan op Trump.

Het Grote Boek van Sinterklaas

Zodoende helpen wij onze Mark een beetje. U kunt het concept vergelijken met Het Grote Boek van Sinterklaas. Van ieder kind weet de Sint alles, het staat allemaal in het grote boek.  Sinterklaas schrijft alles over elk kind allemaal zelf op.

Wanneer Sinterklaas in Nederland is, heeft hij Het Grote Boek bij zich. In dit boek houdt hij alles bij van alle kinderen uit Nederland. Hij kan bijvoorbeeld lezen hoe oud iemand is en waar diegene woont. Ook staan de verlanglijstjes van alle kinderen staan in Het Grote Boek van Sinterklaas.

Trump
Beeld:

Het Grote Boek van Mark Rutte

Wij, allen, doen deze dagen eenzelfde poging voor Onze Mark. Wat ons betreft, hoeft hij zelf niets op te schrijven. Het Grote Boek van Mark Rutte wordt op Twitter gevuld met een heuse verlanglijst met vragen en verzoeken die onze Mark aan Donald mag stellen en voorleggen. Wij hebben immers genoeg vragen.

We citeren bijvoorbeeld Arthur Japin, die zich op Twitter uitlaat over de over de ‘kooienkwestie’ van Trump.

Georgina Verbaan wil graag een antwoord van Mark Rutte. Verder kan Mark een dezer dagen een kaartje ontvangen van Georgina. Weliswaar onder de hashtag #kinderkampen, maar toch.

1024px
Beeld:

Nog één toevoeging dan, van Verbaan. “Mogen we van @minpres verlangen iets tegen zijn ‘collega’ te zeggen over de #kinderkampen? Wel toch? Zolang het woord ‘gaaf’ er niet in voorkomt, bijvoorbeeld?”

Wij hebben de vraag opgenomen en verwerkt. Ook Aafke Romeijn en Lodewijk Asscher walgen immers van de zogenoemde ‘kampen’. Volgens laatstgenoemde moet Rutte de kwestie aan de orde stellen als hij bij Trump ‘op de thee’ gaat.

De tekst loopt hieronder door. 

Verslaggever Jaïr Ferwerda verzamelde voor Jinek alvast tips op het Binnenhof voor de premier. Volgens Henk Krol, fractievoorzitter van 50PLUS, moet Trump wel nog even weten dat Kopenhagen niet onze hoofdstad is. Farid Azarkan, Kamerlid namens DENK, tipt Rutte niet op de schoot van Trump te gaan zitten – ‘zoals Balkenende’. Jesse Klaver (GroenLinks) is strijdvaardiger: “Ja, vriend, wij willen geen oorlog – maar als je ‘m wil, dan kan je ‘m krijgen ook!” Tot slot gaat het over de handdruk. De handdruk van Trump. Rutte lijkt ‘m reeds onder de knie te hebben.

Voor noodgevallen: gelukkig is RTL-correspondent Erik Mouthaan er in ieder geval bij voor je, Mark!

Heeft iemand nog een vraag?

Onderwerpen