Spring naar de content

Harold Hamersma tipt: ‘Bij quinoa of een bitterbal: champagne!’

Hoogopgeleide Nederlanders drinken regelmatiger alcohol dan laagopgeleiden, viel eerder deze week in de kranten te lezen. Het is een van de conclusies van een onderzoek van de Radboud Universiteit en het Sociaal Cultureel Planbureau. We belden beroepsdrinker Harold Hamersma (wijnjournalist en schrijver) voor een verklaring.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Van Rij
Schrijver en wijnjournalist Harold Hamersma                Bron: ANP

U heeft het onderzoek vast gelezen. Wat vindt u van deze uitkomst?
‘Ten eerste, uit dit onderzoek komt niet naar voren om welke hoeveelheden alcohol het hier precies gaat. Zijn hogeropgeleide Nederlanders bijvoorbeeld regelmatig aan het bingedrinken, of gaat het om het regelmatig drinken van één mooi glas wijn tijdens het eten?
‘En ten tweede, in het onderzoek staat ook dat hogeropgeleide Nederlanders over het geheel genomen gezonder leven dan lageropgeleide Nederlanders. Ze bewegen meer en roken minder. Mogelijke neveneffecten van één keer alcohol drinken in de week worden dus gecompenseerd, mits met mate wordt gedronken. De gezonde levensstijl blijft daarmee in balans.’

Dit onderzoek stelt dat Nederlanders met academisch geschoolde ouders regelmatiger alcohol drinken dan kinderen van lageropgeleide ouders, ongeacht het eigen opleidingsniveau. Hoe komt dat, denkt u?
‘In Nederland eten we soms amper met elkaar aan tafel. Vooral in lageropgeleide gezinnen zit men met een pizzapunt in de hand voor de televisie. De sociale ambiance van een maaltijd is een belangrijk moment op de dag waarin je met elkaar het leven bespreekt. Wijn is een onderdeel daarvan.
‘In wijn-producerende landen als Frankrijk is het niet ongebruikelijk om bij de maaltijd de kinderen een beetje wijn te geven dat ruimschoots met water is verdund. Zo leer je ze op een verantwoorde manier kennis maken met drank. Ik leer mijn kind liever rond zijn veertiende, zestiende een glaasje wijn met water te drinken tijdens het avondeten, dan dat hij of zij op één dag zes energiedrankjes wegtikt. En een groot pluspunt: een glas wijn bij de maaltijd is goed voor de spijsvertering. Drink nooit op een lege maag!’

Hoe zou u de Nederlandse drinkcultuur typeren?
‘Vroeger aten en drinken we om niet dood te gaan, tegenwoordig drinken we beter. Dat wil zeggen: van betere kwaliteit en in minder grote hoeveelheden. We zijn bereid om iets meer geld te besteden voor een goed product en genieten daar dan van. Met name van het eerste glaasje kunnen wij Nederlanders heel goed genieten.’

En wat is hét drankje voor hoogopgeleiden deze zomer, wat Harold Hamersma betreft?
‘Champagne! Champagne kan je op ieder moment van de dag drinken. Het is de enige wijn die 24 uur per dag kan en mag. Het is namelijk licht alcoholisch, dorstlessend, verfrist de mond en is gastronomisch breed inzetbaar. Bij quinoa of een bitterbal: champagne!’

 

Lees ook de coverstory van ons juninummer, over ‘het laatste glaasje’.

Onderwerpen