‘1,5 procent koopkracht? Misschien genoeg voor paardenvoer’
De derde dinsdag van september betekent in Den Haag maar één ding: hoedjes spotten. Ondertussen is het ook de dag waarop de regering haar beleidsplannen voor het komende jaar presenteert, maar zijn de mensen gehuld in het oranje op de Haagse straten daar eigenlijk wel mee bezig? We stapten vanochtend vroeg op de trein naar Den Haag om dit te onderzoeken, en vooruit, om de hoedjes te zien.
Op weg naar het Paleis Noordeinde botsten we gelijk tegen een enthousiaste Oranjefan met een tas vol oranje lintjes. Slechts 1 euro, een prijs die hem heel schappelijk lijkt gezien de koopkrachtstijging van 1,5 procent. Het loopt nog geen storm in zijn ‘winkel’.
De stad is goed voorbereid op de drukte die nog moet komen (hekken, borden, politie, toezichthouders), maar met die hordes mensen valt het om 09:15 nog wel mee. Pas bij het paleis Noordeinde staan de eerste mensen achter de hekken. Alle nieuwszenders en journalisten staan hier overigens ook al sinds 06:00 en het handjevol vroege vogels is dus al zo’n vier tot vijf keer geïnterviewd deze ochtend. We vragen één van de vele politiemannen, sterk aanwezig dankzij de nieuwe CAO, om tips voor andere hotspots in de stad op Prinsjesdag. Die heeft hij niet, maar hij weet ons wel te vertellen dat Pauline Krikke, de burgemeester van Den Haag, om de hoek bij de kapper zit om haar haar en hoed te perfectioneren.
Op het juiste moment treffen wij burgemeester Krikke, met het haar in de krul en een paarse hoed die de aandacht vraagt, en wij vragen haar of de sfeer er een beetje in zit. “Ik heb er ontzettend veel zin in. Ik heb vanmorgen de route geïnspecteerd en de vele mensen ontmoet die vrijwilligerswerk doen: van de hekken klaar zetten tot zorgen dat het gazon er mooi bij staat. Langzamerhand komt de stad sprankelend tot leven en dat is toch heel bijzonder.” En is het wel handig om naar de kapper te gaan om er vervolgens een hoedje op te zetten? “Haha, ja zeker, de kapper heeft daar rekening mee gehouden! Niks is aan het toeval overgelaten vandaag.”
‘Wij komen eigenlijk niet voor politiek, wij komen voor de hoedjes’
Rond 10:00u is het al een stuk drukker. De eerste Oranjefans die wij spreken zijn Marie-Joke Hardam (20) en Hanneke Hardam (30) uit Alblasserdam. Of we hen liever niet willen bestoken met politieke vragen. “Wij komen eigenlijk niet voor politiek, wij komen voor de hoedjes. Wij zijn echt fan van het koningshuis”, vertelt Marie-Joke. Wie ze vandaag hoopt te zien? Hanneke weet het meteen.“Ik zou Hugo de Jonge graag willen zien, vanwege zijn unieke schoenen!”
Verderop het Plein torent een hoge hoed boven iedereen uit. Ilonka Perfors (47) vertelt trots dat ze de ‘koetshoed’ zelf heeft gemaakt. Ze is hier vandaag met haar dochter Amira Perfors (16) speciaal vanuit Harderberg gekomen. We vroegen de twee dames wat zij van plan waren met hun voorspelde extra koopkracht. “Het gaat maar om anderhalf procent hè. Dat vind ik niet zo heel veel. Wat zullen we daarmee doen, Amira? Misschien extra voer voor de paarden kopen? Wij denken altijd aan dieren. Maar vandaag natuurlijk ook aan Willem en Máxima.” Amira knikt instemmend.
Tineke Huijsen (71) en Miel Roos (62) staan al sinds half 8 voor paleis Noordeinde. Ze zijn niet samen gekomen, maar ze treffen elkaar al jaren dankzij een gedeelde interesse in het koningshuis en alles eromheen. Geheel in het oranje gewaad, lijken de dames klaar voor een feestelijke dag. Maar wat vinden ze van de afschaffing van de dividendbelasting? “Hmm”, mompelt Roos, “de dividendbelasting, dat vind ik een beetje ingewikkeld. Ik zeg dat die belasting gewoon moet blijven! Anders gaan al de grote bedrijven weg, Shell enzo.” Huijsen valt Roos bij: “Ja, dan gaat onze hele economie naar de knoppen.” Maar de multinationals blijven toch juist hier als deze belasting wordt afgeschaft? Roos reageert verbaasd. “Oh.. Nou ja, we halen sowieso te veel oude wonden open. Laten we meer kijken naar de toekomst.” De dames besluiten daarna dat alleen Willem-Alexander en Maxima er vandaag toe doen.
Niet alleen de Nederlanders verkeren in de Oranje sferen. Ook Kelsey Williams (23) en Gina Januzzi (24) uit Amerika hebben een oranje hoedje op. Door een Nederlandse vriendin zijn ze meegenomen naar de opening van het parlementaire jaar. Deze vriendin heeft eveneens voor de hoedjes gezorgd. “Gewoon van de Action, hoor.” De Nederlandse politiek houden zij niet zo nauw in de gaten, maar ze vonden de kwestie rondom Lili en Howick erg interessant, ook met het oog op de omstreden family separation policy van hun eigen president. Het gemis aan een eigen koning verklaart wellicht hun enthousiasme voor die van ons.
‘Hoe diep zijn wij gezonken?’
Els de Wit (59) uit Zoetermeer en Marian van den Berg uit Uden (59) staan ook, lichtelijk versierd, tussen de toeschouwers. “We komen hier echt voor de sfeer. Kijk al die enthousiaste kinderen en gewoon die hele entourage.” Toch willen ze het ook wel even over de politiek hebben. De Wit vertelt dat ze het niet eens is met de afschaffing van de dividendbelasting. “Er zijn belangrijkere dingen waar dat geld aan besteed zou kunnen worden. Mijn oudste zoon zit bij Defensie en ik denk dat daar wel wat extra naar toe kan. Hij is vorig jaar uitgezonden naar Litouwen, maar moest vervolgens wel zijn eigen kleding aanschaffen vanwege de kou daar. Dan denk ik echt: hoe diep zijn wij gezonken? Ik vind dat echt belachelijk.” Van den Berg geeft aan dat er wat haar betreft wel wat extra’s naar de zorg mag. “Ik werk zelf in de zorg en de werkdruk is daar simpelweg te hoog.” Over het kinderpardon zegt De Wit: “Ik ben het er niet mee eens dat die Lili en Howick mogen blijven. Er zitten zoveel kinderen in vergelijkbare situaties, ik vind dat het beleid wel iets strakker mag. Misschien ben ik hard, maar ja.”
‘Mijn zoon is vorig jaar uitgezonden naar Litouwen, maar moest wel zijn eigen kleding aanschaffen vanwege de kou’
In de volle zon rechts naast het paleis staan Toon Coppens (66) en Gerda Coppens (57) uit Markenesse vergezeld door Bouchien Dodde (63) en Bert Slagter (67) uit Lelystad. Als we vragen of ze nou voor de miljoenennota of voor de hoedjes naar Den Haag zijn gekomen, antwoorden ze in koor: ‘voor de hoedjes!’ Nog mensen die ze graag willen zien? Slagter roept: “Nou, vorig jaar zagen we Pechtold, maar als ik die nu zie kijk ik gewoon de andere kant op hoor.” Nog advies voor de Nederlandse overheid? Slagter: “Er moet geld naar de zorg. En naar het onderwijs.” Coppens weet ook wel iets: “Die 2 miljard van de dividendbelasting, daar moeten we mensen van gaan opvoeden. Geen rotzooi meer op straat gooien en dat soort dingen. Niet alleen de jeugd, maar de grote mensen ook, hoor! Gewoon een soort grote schoonmaakactie.” We worden door de politie op onze rug getikt of ook wij ons nu achter de hekken willen begeven. De politieke beschouwing laten we dan maar over aan het Binnenhof.