Spring naar de content
bron: Bert Nijmeijer

Hoe in Drenthe een ecologisch paradijs verrijst

In Drenthe verrijst een zelfvoorzienend ecologisch paradijs – een Anastasiadorp, naar de new age-bestsellerserie van een Russische zakenman. Inmiddels is de groep initiatiefnemers in tweeën gesplitst, terwijl er maar één stuk land beschikbaar is. Maar ze houden de moed erin. ‘We kunnen de aarde herstellen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Dit veld hier, dit is het. Dit is het begin van wat Anastasiadorp Drenthe moet worden, of Buurtschap Deelschelanden, zoals het project nu heet. Ze hebben de boerenakker gerooid en bloemen ingezaaid, tot schouderhoogte opgekomen, nu vol in bloei. Ze hebben de natuur een handreiking gedaan, uitgenodigd: je mag weer, je bent welkom. Hier is het pluis. Hier pluist en stuift het weer.

We zijn het veld ingelopen vanaf de voortuin aan de Boermastreek, langs de Hondsrug ten oosten van Exloo: tuinartiest Ben Baak, oud-hoogleraar bestuurskunde Eric André de la Porte en Elmar Prinsen, effectenjurist van beroep. Ze behoren tot een kerngroep van pioniers die hier een ecologisch paradijs inricht, een tuin van liefde waarin mens, plant en dier elkaar weer in de armen sluiten.

De eerste vier hectare zijn aangekocht, alsmede een huisje aan de weg – een eerste voet aan de grond. Jan Kees IJspeert en Ingemarie Veelo, die daar net achter het huis bessen uitlazen, krijgen als eerste elk een hectare om te bewonen en bewerken. In hun levensherfst – september, begin november – laten ze huis en haard in Soest en Den Haag achter zich voor hun Drentse ecodroom, off-grid en ‘buiten de economie’. Ervoor in de plaats komt de overvloed die de natuur geeft, omdat ze er vrienden mee zijn geworden.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.

Onderwerpen