Spring naar de content
bron: Shutterstock

Wat te doen met zeeën van plastic?

Een winterjas kopen van gerecyclede plastic flessen, op sneakers van oceaanplastic lopen – is dat de oplossing voor de plasticsoep in onze oceanen? Was het maar zo makkelijk. ‘Veertig procent van al het plastic dat wereldwijd wordt geproduceerd, gooien we binnen twintig minuten weg.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Renate van der Zee

Afgelopen zomer kwamen zes grote modemerken – onder meer Claudia Sträter, Oilily en Steps – met een herfstcollectie van gerecycled plastic. Meer dan twee miljoen plastic flessen waren gerecycled tot jassen, jurken en zelfs bekleding van kinderwagens. Een derde van dat plastic zou uit de oceaan zijn gevist en de rest was van vuilstortplaatsen gehaald – ‘om te voorkomen dat het in de oceaan belandt’.

Vorig jaar kwam de als milieubewust bekendstaande modeontwerpster Stella McCartney met een rugzak gemaakt van oceaanplastic. Ze kondigde vervolgens een hele collectie van dat materiaal, genaamd Ocean Legends.

Het sportmerk Adidas meldde onlangs opgetogen dat het een miljoen paar had verkocht van de sneakers van oceaanplastic die eind 2016 op de markt kwamen – en het bedrijf kondigde meteen drie nieuwe modellen aan.

Steeds meer producenten komen met spullen die zouden zijn gemaakt van oceaanplastic. Zo kun je tegenwoordig ook zonnebrillen, sandalen, meubels en zelfs skateboards van dat materiaal krijgen.

Het klinkt natuurlijk heel mooi dat de fabrikanten daarvan een bedrage willen leveren aan het verminderen van de plasticsoep in de oceanen, maar hoeveel zoden zetten zulke initiatieven eigenlijk echt aan de dijk? Is het een serieuze oplossing voor het probleem of stiekem een slimme marketingtruc? Of ligt de waarheid in het midden? Lever je als consument echt een bijdrage aan het verminderen van de plasticvervuiling door een garderobe van oceaanplastic aan te schaffen?

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van 
HP/De Tijd? Lees ze hier in onze gloednieuwe app.